31 Ocak 2013 Perşembe

Zenginlik...

Merdivenleri yardımsız çıkabilmektir.
Pencereden bakıp, yoldan geçenleri görebilmektir.
Her akşam kendi kapını kapatabilmektir.
Saçının okşanmasıdır.
Kolundaki saatin geleceği göstermesidir.
Bir sonraki hafta için plan yapabilmektir.
Güzel günleri bekleyebilmektir.
Bazen bir tabak makarnadır.
Bazen iki tane domates ve bir taze ekmektir.
Kendine inanabilmektir.
Zenginlik varlığından mutluluk duyabildiğin herşeydir…
Fakirlikse…
Bir kez tanıyıp,
Sonra yokluğunu öğrenmektir…!

İclal Aydın...
Sevgiyle kalın dostlarım...
 

30 Ocak 2013 Çarşamba

Kırmızı Havuç Salatası

Herkese yeni bir haftadan merhaba,

Daha önce hiç kırmızı havuç görmemiştim. Çok sevdiğim bir arkadaşım şalgam suyu yapmak için kullanmış sağolsun bana da iki tane getirdi. Ne yapabilirim diye düşünürken işte bu salata çıktı ortaya.

Renk itibari ile pancara benziyor ama tadı aynı turuncu havuç gibi.

Bildiğiniz gibi havucun faydaları saymakla bitmez. Havuç bol miktarda karoten içerir. Ayrıca A, E ve C vitamini içerir. Kırmızı havuç, turuncu havuçtan daha fazla karoten içerir.

Kırmızı havuç, renginden dolayı son yıllarda yemek ve pastacılık sektöründe oldukça rağbet görmektedir.







Malzemeler :


  • 2 adet kırmızı havuç
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çorba kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı :

Havuçları yıkayalım ve traşlayalım. Havuçları rendeleyim zeytinyağında biraz yumuşayıncaya kadar kavuralım. Geniş bir kabın içine havucu, yoğurdu, rendelediğimiz sarımsakları, mayonezi ve tuzu alalım karıştıralım. Salatamız hazır...

Afiyet Olsun...

26 Ocak 2013 Cumartesi

Basit Yaşayacaksın...


Basit yaşayacaksın, basit.
Mesela susayınca su içecek kadar basit…
Dört çıkacak, ikiyle ikiyi çarptığında.
Tek düğmesi olacak elindeki cihazın;
Tek bir düğme, tek bir cümle gibi…
Sevince lafı dolandırmadan söylediğin “seni seviyorum” gibi.
Basit, sıcak bir öpücük yetecek sana…
Basit, sıcak bir öpücük; ve o öpücükle dolacak tüm günlerin, tüm düşlerin.
O öpücük için yapacaksın hayatının kavgasını,
Öpücük için yiyeceksin, hayatının dayağını.
Kabak çekirdeği verecek, sana rakamların veremediği mutluluğu.
El yazısıyla yazılmış, eğri büğrü bir mektup olacak,
En değerli kağıdın, hep yanında taşıdığın, atmaya kıyamadığın.
İki harekette giyiniverecek, iki harekette soyunuvereceksin.
Kısacık olacak uyanman ve yola çıkman arasında geçen süre;
Kısacık olacak sıcacık kollara dolanman ve
Kendin bile anlayabileceksin yazdıklarını; bakışların bile anlatabilecek kendini
Beklentilerin de basit olacak, Kaf Dağı’nın önünde bekleyecek mutluluklar.
Bir ıslıkta bulabileceksin en uzun dostluk romanını;
Ya da bir damla gözyaşı yaşatacak sana en ucuz romanını;
Pankreasının sağlığına dua edeceksin kapatırken gözlerini.
Zafer işareti yapacaksın tuvaletten çıkarken.
Bir kaşarlı tost olacak aradığın,
nasıl oturacağını bilemediğin sofrada,
Parmakların en kıymetli çatalın,
yine, aynı parmaklar çözecek en karmaşık denklemleri.
İskender’in kılıcı duracak, avukat rehberinin yanında.
Bir filarmoni orkestrası veremeyecek sana, kontraplak bir gitarda
doğru basılmış bir fa diyezin mutluluğunu,
Makyajı ilk “a”sına kadar bilmen yetecek, temizlik kokacak en pahalı parfümün.
“Bilmiyorum” diyebileceksin bilmediğinde ve çok normal olacak “ bilmeyişin”.
Tek dereden su getirmen yetecek, bir “istemiyorum” diyebilmeye,
Ne durduğu fark etmeyecek abanın altında.
Saatin, sadece saati gösterecek,
Telefonunu sadece telefon etmek için kullanacaksın,
Küçük bir not defteri olacak, “bilgini” en hızlı “sayan”.
Basit yaşayacaksın, basit.
Sanki yaşamın bir gün sona erecekmiş gibi basit…
Çay, simit ve peynirle...!

-- Yalçın Ergir --


Sevgiyle Kalın...

24 Ocak 2013 Perşembe

Süt Reçeli ( Dulce De Leche )

Herkese merhaba,

Evet yanlış okumadınız. Süt reçeli...
Bir çok adı var; karamelize süt, süt karameli, dulce de leche ve de süt reçeli...
İlk yaptığımda heyecanla başından hiç ayrılmadım. Yapması fazlaca zaman alıyor ama olsun. Sonunda enfes bir tatla buluşuyorsun. İsterseniz reçel gibi kahvaltılarda tüketin, isterseniz pastalarda veya kurabiyelerde.Süt ile yapıldığı için buzdolabında saklanması ve çok fazla beklemeden tüketilmesi gerekiyor.

Evet geçelim artık bu ilginç reçelin tarifine,








 Malzemeler :


  • 1 lt tam yağlı süt
  • 1 kutu krema 200 ml
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı karbonat


Yapılışı :

Sütü, kremayı ve toz şekeri geniş ve derin bir tencereye alalım. Orta hararetli ocakta kaynamaya başladığı zaman karbonatı ilave edelim ve sütü  kısık ateşte pişirmeye devam edelim Karbonatı ilave ettiğimiz zaman hafif bir köpürme oluyor. Sürekli karıştırmak gerekiyor. Yoksa dibi tutabilir. Yaklaşık 1 saatin sonunda sütün rengi değişmeye başlıyor. 2,5 - 3 saatin sonunda süt reçelimiz kıvam almış oluyor. Sıcaklığı geçtikten sonra cam kavanoza alalım ve buzdolabında saklayalım.

Afiyet olsun...



Not :
Süt reçelinde ben UHT ( uzun ömürlü süt ) kullandım. Onun için krema ilave etmek zorunda kaldım. Siz eğer süt ürünleri satan bir yerden süt alabiliyorsanız krema kullanmanıza gerek kalmaz. Süt yağsız olursa kıvamı ve tadı farklı oluyor.






 

22 Ocak 2013 Salı

Fileyfle Mıtkuka

Herkese merhaba,

Bu tarifi SAĞLIKLI MUTFAK ' ta gördüm. Çok beğendim ve denemek istedim. Adı çok ilginç gelmiş olabilir ama malzemeleri tanıdık. Antakya mutfağının eskilerden bugünlere gelebilmiş güzel ve lezzetli mezelerinden. Tarifin içinde yine ufak tefek Selda dokunuşları mevcut. Et yemeklerinin ve kebapların yanına çok yakışan bir meze. Biz tadına doyamadık. Şiddetle tavsiye ediyorum. İşte rarifi,










Malzemeler :

  • 5 - 6 adet kuru domates
  • 5 - 6 adet kuru kırmızı biber
  • 3 - 4 adet kuru yeşil biber
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı sumak
  • Yarım çay kaşığı kişniş
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz


Yapılışı : 

Kurutulmuş biberler ve domatesleri kaynamış suda 5 dk. haşlayalım. Biberleri ve domatesleri bıçak yardımıyla  iyice döverek inceltelim. İnce kıyılmış soğan ve sarımsağı ilave edelim. Zeytinyağı,tuz, limon suyu, nar ekşisi ve baharatları ekleyip servis yapalım.




Afiyet Olsun....

20 Ocak 2013 Pazar

İki Renkli Cezerye Topları

Herkese merhaba,

Cezerye küçükken annemin elinden yediğim güzel tatlardan biridir. Şimdi ben ve kızım da hep hazırlamasını hemde yemesini çok severiz. Bu cezerye toplarını kızımla beraber yaptık. Daha önce kakaolu olarak yapmamıştım. Bu halini de çok beğendik. Umarım sizler de beğenirsiniz. Buyrun tarifi,







Malzemeler :

  • 4 adet havuç
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım paket pötibör bisküvi
  • 3 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 3 çorba kaşığı kırılmış fındık
  • 2 çorba kaşığı kakao

Yapılışı :

Havuçları yıkayalım ve traşlayalım. Havuçları rendeleyip bir tencerenin içine alalım. Toz şekeri ve 1 kahve fincanı suyu ilave edip orta hararetli ocakta havuçlar yumuşayana kadar pişirelim. Geniş bir kabın içinde kakao hariç tüm malzemeleri karıştırıp yoğuralım. Malzemeyi ikiye ayıralım. Bir kısmına kakao ilave edelim ve yoğuralım. Harçtan minik parçalar koparalım ve elimizle şekil verelim. Hindistan cevizine bulayıp servis edelim.

Afiyet Olsun...  


19 Ocak 2013 Cumartesi

Tereyağlı ve Balkabaklı Patates Pufları

Herkese merhaba,


Bu tarif, Yasin Sözen Şefime ait. Kendisinin bütün tarifleri mükemmel. İşte bu tarifte onlardan biri. Bal kabağı baş rolde. Adı gibi puf puf bir şey. Biz çok beğendik. Bildiğimiz patates püresine farklı bir alternatif. Bu tarifte de yine Selda dokunuşları ile biraz değişiklik yaptım.

İşte tereyağlı balkabaklı patates puflarının tarifi,






Malzemeler :

  • 1 dilim bal kabağı
  • 3 adet  patates
  • 1 küçük boy soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı tavuk baharatı
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 yumurta akı
  • Karabiber
  • Acı pul biber
  • Kimyon

Yapılışı :

Bal kabağını ve patatesleri soyup, yıkayalım. Dilimlediğimiz bal kabağı ve patatesleri buharda pişirme aparatında  haşlayalım. Haşlanan bal kabağı ve patatesleri püre yapma aleti ile püre haline getirelim. Sarımsağı, soğanı rendeyelim ve ilave edelim. Diğer tüm malzemeleri ve baharatları ilave edip iyice karıştıralım. Harcımızı sıkma poşetine alıp yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine şekil vererk sıkalım. 180 C fırında pembeleşen kadar pişirelim.

Afiyet Olsun...








17 Ocak 2013 Perşembe

Ev Yapımı Beze

Merhabalar,

Yoğun ve tempolu bir hafta sonu geçiriyoruz yine. Bugün kızımın sınıf ve sıra arkadaşının doğum günü vardı. Kızımla birlikte doğum günü partisine katıldık. Çok eğlenceli ve kalabalıktı. Kızım çok eğlendi. Ben de yeni arkadaşlar edindim kendime. Hadi hayırlısı bakalım. Uzun zamandır beze yapmak istiyordum. Olur mu olmaz mı derken bir baktım tezgahın başında buldum kendimi. Yumurta, pudra şekeri ile hemen yapıverdim. Eşim ve kızım çok lezzetli buldular. Pastane bezelerinden hiç farkı yok. Siz de denediğiniz zaman bana hak vereceksiniz.
 
İşte size ev yapımı beze tarifi,








Malzemeler :

  • 3 yumurta akı
  • 5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 tutam tuz
  • Damla sakızlı vanilya 

Yapılışı :

Yumurtaların aklarını , pudra şekerini ve tuzu bir tencerenin içine alalım. Ocağın en kısık gözünde 10 dk. mikserle çırpalım. Süre sonunda kıvam koyulaşacak. Ocağın üstünden aldığımız bezenin içine damla sakızlı vanilyamızı da ilave edip 15 dk. daha mikserle çırpalım. Bezeyi sıcaklığı geçtikten sonra sıkma torbasına alalım. ( Sıkma torbasında yıldız uç kullandım. ) Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine şekil vererek sıkalım. !00 C fırında sadece kuruyacak kadar pişirelim. Fırından aldığımız tepsi içinde soğumaya bırakalım. Artık bezelerimiz servise hazır.


Afiyet Olsun..






Biz Küçükken...

Herkese merhaba,

Bugün içimden bu yazıyı sizlerle paylaşmak geldi. Umarım beğenirsiniz...

Biz küçükken çok büyüktük. 

Mesela kollarımızı bir açardık, dünyayı kucaklardık. 
Güzeldik biz küçükken. Kaşlarımızı almayı bilmezdik, makyaj çok büyüklerin işiydi sevmezdik. Arkadaşlarımızla beraber bir gece uyuyabilirsek eğer velinimetti bizim için, lükstü, zenginlikti. Ailelerimiz en az beş kez arardı eve beş dakika geç kaldığımızda. Otobüsteyim bile diyemezdik, otobüsle bir yere gidemezdik. Oto ......büs lükstü, zenginlikti. Koşa koşa eve varana dek nefes almazdık ve nerdesin sen sorusunu duymadan cevabı verirdik. Biz bir gülerdik küçükken, kalbimiz kahkahalar atardı. Biz küçükken öğretmenimiz en yakın arkadaşımızla sıralarımızı ayırmasın diye, teneffüse kadar konuşmazdık. Not yazardık birbirlerimize. Biz diyorum küçükken bizdik böyle bayağı bir kalabalıktık. Yani biz diyebileceğim kadar çok. Biz küçükken bir büyüktük ki böyle kollarımızı açsak sığmazdı eni boyu. Sonra mı? Büyüdük. Kollarımızı açtığımızda bir kişiyi bile sığdıramayacak hale geldik. Küçülene kadar büyüdük, çok büyüdük yani. Biz olamadık bir daha. Sen, ben olduk. Büyüklük lüks değildi, zenginlik değildi. Koşa koşa büyüdük. Büyürken ne de çok küçüldük.

- Nâzım Hikmet Ran -

Sevgiyle kalın...

16 Ocak 2013 Çarşamba

Atıştırmalık Zeytin


Herkese merhaba,

Bu atıştırmalığı,  NTV ' de Mucize Lezzetler' de Refika yaptı.  Refika' nın her tarifine bayılıyorum.  Ben denemeden olur mu dedim ve pazar kahvaltısına hazırladım. Eşim ve ben çok beğendik. Değişik bir lezzet. Yapımı da fazla zaman almıyor. Bence siz de deneyin, sevdiklerinizle paylaşın.

Evet geçelim tarifimize,









Malzemeler :

  • 4 adet közlenmiş kapya biber
  • 200 gr yeşil kırma zeytin
  • Limon kabuğu rendesi
  • 1 çorba kaşığı kişniş
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru acı biber
  • 1 adet limon
  • Tuz

Yapılışı :

Ronodoya közlenmiş biberleri, kişnişi, kuru acı biberleri alıp çekelim. Üzerine zeytinyağını ve limon kabuğunu rendeleyip ekleyelim.  Bir servis tabağına çekirdeklerini çıkarttığımız yeşil kırma zeytinleri alalım. Hazırladığımız karşımı zeytinlerin üzerine gezdirelim. Son olarak kabuğunu kullandığımız limonu sıkalım. Atıştırmalık zeytinimiz artık servise hazır...

Afiyet Olsun....

14 Ocak 2013 Pazartesi

Topik...

Herkese güzel bir günden merhaba,

Geçtiğimiz günlerde bir yemek yarışmasına katıldım. Katıldığım yarışma MUCİZE LEZZETLER
( www.mucizelezzetler.com ) ayın tarifi yarışması idi. Cuma günü yarışma sonuçları açıklandı ve ben AYIN  BİRİNCİSİ oldum. Hem de Refika' cığımın seçimi ile. Çok ama çok mutluyum. Refika gibi mesleğinin en iyilerinden olan birinin seçimi ile olması mutluluğumu ikiye katladı.. Şimdi heyecanla hediyelerimi  bekliyorum....

ARÇELİK' ten küçük ev aletleri kazandım...Hediyelerim daha elime ulaşmadı, aldığımda sizlerle paylaşıcam...


2 hafta sonra... :)


Ve dediğim gibi hediyelerim bugün geldi çok şükür, sizlerle bu mutluluğumu paylaşmak istedim...


2013 ' e güzel bir mucize ile başladım inşallah senenin sonu kadar da böyle gider....


Teşekkürler MUCİZE LEZZETLER, teşekkürler ARÇELİK.....





Ve ödüllü tarifim,

Topik, aslında bir Ermeni mezesi. Ermenilerin perhiz yemeği. Çok eskilerden günümüze gelmiş güzel lezzetlerden. Ermeniler içine hayvansal gıda koymadan yapıyorlar ama ben küçük Selda dokunuşları ile tarifi bizim damak tadımıza uyarladım. Biz çok beğenerek yedik. Sizlere de şiddetle tavsiye ediyorum. Ve geçiyorum tarifime,







Malzemeler :

  • 3 adet patates
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

İçi İçin,

  • 200 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber, kimyon, kişniş

Üzeri İçin,

  •  Sarımsaklı yoğurt



Yapılışı :

Patates ve nohutları ayrı ayrı haşlayalım. Patatesleri çatalla ezerek püre haline getirelim. Haşlanmış nohutlarımızın kabuklarını soyalım ve püre haline getirelim. Patates ve nohutları buluşturalım. Tereyağını da ilave edip karıştıralım. Püremizi buzdolabına kaldıralım. Diğer taraftan iç harç için kıymayı zeytinyağıyla kavuralım. Soğanları ve baharatları da ilave edip kavurmaya devam edelim. Artık iç harcımız hazır. Buzdolabından püremizi alalım. Buzdolabı poşetini kesip tezgahın üstüne serelim. Püremizden yumurta büyüklüğünde alalın. Poşetin üstüne yayalım. Ortasına iç harçtan koyarak toplayalım. Elimizle şekil verelim. Aynı işleme püre bitene kadar devam edelim. Benim altı adet topiğim oldu. Topiklerimizi buharlı pişirme aparatına alarak 5 dk. haşlayalım. Haşlanan topiklerimizi buharlı pişirme aparatıyla alarak buzlu su dolu bir kabın içinde 5 dk. kadar bekletelim. Evet topiklerimiz artık servise hazır. Sarımsaklı yoğurt ile servis edelim.

Afiyet Olsun....


Not : Buharda pişirme apatında topiklere su değmeyecek. Sadece buharda pişecek. Buharda pişirme aparatını büyük marketlerde bulabiliriz. Ben çok kullanıyorum. Sizlere de tavsiye ediyorum....
 

13 Ocak 2013 Pazar

Kaşarlı Mantar

Herkese merhaba,

Vaktiniz mi yok ya da yemeğin yanına ilave bir şeyler mi istiyorsunuz işte size pratik bir tarif. Çok kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Hem lezzetli hem de şık sunumları ile göz dolduran mantarlarımızın işte tarifi,






Malzemeler :

  • İstediğiniz kadar kültür mantarı
  • Kaşar peyniri 
  • Tereyağı
  • Tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı :

Kültür mantarını yıkayalım. Saplarını alalım. Mantarların ortasında çukurlar oluşacak. Bu çukurlara baharatlarımızı serpelim. Biraz tereyağı koyalım. Kaşar peynirlerini küp küp keselim. Her mantarın içine birer tane koyalım. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine mantarları dizelim. 180 C fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişirelim.

Afiyet Olsun...  
 

12 Ocak 2013 Cumartesi

Ayva Reçeli

Herkese merhaba,

Kış aylarının sevilen meyvelerinden olan ayvanın reçelini severek tüketiyoruz. Her mevsimin kendine has meyveleri var. Meyveleri kendi mevsiminde tüketmek en sağlıklı olanı. Bu ayvalar eşimin memleketi Manisa' dan geldi. Kayınvalidem kendi bahçemizden toplayıp bize göndermiş. Bizde annemle birlikte bu güzel ayvalardan reçel yaptık.

Ayva reçelimin tarifi şöyle,






 Malzemeler :


  • 1 kg ayva
  • 1 çay bardağı su
  • 1 kg toz şeker
  • Yarım limonun suyu



Yapılışı :

Ayvalarımızı yıkayalım. Ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkaralım. Küp küp doğrayalım. Derin bir tencereye ayvalarımızı koyalım. Toz şekeri ilave edip bir gece dolapta bekletelim.Süre sonunda şekerlerin bir kısmı erimiş olur. suyunu ilave edip tenceremizi orta hararetli ocağın üstüne alalım. Kaynamaya başladığında üzerinde köpükler oluşur, bu köpükleri kevgir yardımıyla alalım. Ocağın altını kısalım ve reçelimizi koyulaşıncaya kadar kaynatalım. Reçelimiz istenilen kıvama geldikten sonra limon suyunu ilave edip 5 dk. daha kaynatalım. Artık reçelimiz hazır. Soğuduktan sonra kavanozlara alalım. Serin bir yerde muhafaza edelim.

Afiyet Olsun.... 








11 Ocak 2013 Cuma

Bulgur Köftesi

Soğuk ve yağmurlu bir cuma günüden herkese merhaba,

Biz bulgur köftesini çok seviyoruz. Benim buzluğumda her zaman bulgur köftem olur. Çorbada, yemeklerde ya da salatada ne yaparsak yapalım tadı müthiş. Tavsiye ediyorum siz de deneyin. Belki de bildiğiniz bir tariftir ama bir de benim sunumumla deneyin diyorum ve geçiyorum tarifime,







Malzemeler :

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • Yarım su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz
  • Karabiber
 Sosu için,
  •  Sarımsaklı yoğurt  


 Yapılışı :

Bulgurumuzu bir tencereye alalım. Üzerini iki parmak geçene kadar kaynamış su ilave edip kabartalım. Bulgur kabardıktan sonra un, yumurta, tuz ve karabiberi ilave edip yoğuralım. Köftemizden minik parçalar alıp elimizle yuvarladıktan sonra un serptiğimiz tepsiye atalım. Tüm malzeme bitene kadar aynı işleme devam edelim. Tepsiyi sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayalım. Kaynamış suyun içinde köftelerimizi haşlayalım. Köfteler suyun yüzüne çıktığında olmuş demektir. Bir kevgir yardımıyla köftelerimizi alalım. İlk sıcaklığı geçen köftelerimizi sarımsaklı yoğurt ile servis edelim.

Afiyet Olsun...










10 Ocak 2013 Perşembe

Avokado Sos

Herkese merhaba,

Avokado, yeşil kabuklu ve iri çekirdekli tropikal bir meyvedir. Avakado’yu hemen tüketmek istiyorsak yumuşak olanını tercih etmeliyiz. Aldığımız avokado yumuşak değil ise oda sıcaklığında gazete kağıdının içinde bir iki gün beklettiğimiz de yumuşadığını görürüz. Yumuşatma sürecini hızlandırmak istiyorsak, avokadoyu muz ile birlikte gazete kağıdının içinde bekletmek iyi sonuç verecektir.

Avokado’nun faydaları:
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Yaşlanmayı geciktirir ve hücre yenilenmesine yardımcı olur.
  • Yüksek oranda karbonhidrat, protein ve mineral içerir.
Avokado her ne kadar faydalı bir meyve de olsa doktora danışmadan tüketilmemelidir. İçerdiği yüksek potasyum nedeniyle bazı hastalarda kullanılması sakıncalıdır.


Evet bu kısa ön bilgiden sonra geçelim avokado sosumuzun tarifine,





Malzemeler :

  • 1 adet avokado
  • 3 -4 çorba kaşığısüzme yoğurt
  • Yarım limonun suyu
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı :

Avokadoyu soyalım, çekirdeğini çıkartalım. Avokadoyu bir kabın içine alalım ve çatalla ezelim. Üzerine yoğurdu, rendelediğimiz sarımsakları, limon suyunu ve tuzu ilave edip karıştıralım. Püre haline gelen sosumuz artık servise hazır.

Afiyet Olsun...


Not :
İsterseniz nane, pul biber, mayonez ve kekikle karıştırıp dip sos da  yapabilirsiniz. 







8 Ocak 2013 Salı

Alaçatı Kurabiyesi ( Damla Sakızlı Kurabiye )

Yeni bir günde yeni bir tarifle herkese merhaba,

Geçen hafta yengeme gittiğimizde bize bu kurabiyelerden ikram etti. Ben de, kızımda çok beğendik. Yengemin ellerine sağlık kurabiyeleri enfesti. Ben de tarifi alıp hemen denedim. İşte müthiş buram buram damla sakızı kokan kurabiyemin tarifi,











Malzemeler :

  • 1 paket margarin ( oda sıcaklığında )
  • 1 paket damla sakızlı muhallebi
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket damla sakızlı vanilya
  • Aldığı kadar un

Yapılışı :

Geniş bir kabın içine unumuzu eleyelim. İçine damla sakızlı muhallebiyi ve margarini ilave edelim. Yavaş yavaş yoğurmaya başlayalım. Daha sonra içine pudra şekeri ve yumurtayı da ilave edip fazla sert olmayan bir hamur elde edelim. Hamurdan minik minik parçalar alıp elimizle şekil verelim. Kurabiye kalıbı da kullanabilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyelerimizi dizelim. 180 C fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim. Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı geçince pudra şekeri ve damla sakızlı vanilyaya bulayıp servis yapalım.

Afiyet Olsun....



Not :
Bu kurabiyeleri uzun süre buzdolabında cam kavanozda saklayabilirsiniz. Emin olun lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor. Misafirlerinize Türk kahvesinin yanına bu minik damla sakızlı kurabiyelerden ikram edebilirsiniz...





7 Ocak 2013 Pazartesi

Portakal Kabuğu Şekerlemesi

Herkese merhaba,

Portakal reçelini çok severim. Her sene de mutlaka yapmaya çalışırım.  Ama daha önce portakal kabuğundan şekerleme yapmamıştım. Bir kere de bunu denemek istedim. Umduğumdan çok güzel oldular. Özellikle Türk kahvesinin yanında tadına doyum olmuyor. Aynı minik lokumlara benziyorlar. İşte portakal kabuğu şekerlememizin tarifi,








 Malzemeler :

  • 1 adet portakal
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su
  • İplik ve iğne 

Yapılışı :

Portakalı yıkayalım ve kabuğunu soyalım. Portakalın kabuğunu ince şeritler halinde keselim. Elimizle yuvarlayıp fotoğrafta görüldüğü gibi ipe dizelim. Ben böyle 1 gün beklettim. Beklettiğimiz portakal kabuklarımızı kaynamış suyun içinde 5 dk. kaynatalım. Suyu değiştirip bu işlemi 3 kez tekrar edelim. Diğer tarafta toz şekerimizi su ile kaynatıp şerbet kıvamına gelince ipleriyle birlikte portakal kabuklarımızı yaklaşık 30 dk. kaynatalım. Süre sonunda portakal kabuklarını bir süzgesin içine alalım. Şerbetinin süzülmesini sağlayalım. İpleri keselim ve portakal kabuklarımızı toz şekere bulayalım. Artık portakal kabuğu şekerlememiz hazır.

Afiyet Olsun...

5 Ocak 2013 Cumartesi

Fava

Herkese merhaba,

Davet sofralarının vazgeçilmez mezelerinden olan favayı çok severim. Eminim bakla sevenler favayı sofralarından eksik etmiyordur. Yapımı fazla zahmetli olmayan favanın tadına doyum olmuyor.


Bir de benim tarif önerimle deneyin bakalım beğenecekmisiniz... İşte tarifim,









 Malzemeler :

  • 1 su bardağı kuru bakla
  • 1 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay kaşığı toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • 3 - 4 dal dereotu

Yapılışı :

Baklaları ayıklayalım. Patates ve soğanı ayıklayalım. Geniş bir tencerenin içine baklayı ve iri iri doğradığımız soğan ve patatesi ekleyelim. Üzerini iki parmak geçecek kadar su doldurduğumuz tenceremizi orta hararetli ocağın üstüne alalım. Zeytinyağını ve şekerini ilave edip kaynamaya bırakalım. İyice yumuşayan ve suyunu çeken bakla karışımımıza limon suyunu, tuzunu ilave edip blendırdan geçirelim. Dereotlarını ilave edip karıştıralım ve bir tepsiye boşaltalım. Üzerini kaşık yardımıyla düzeltelim. Servis etmeden önce buzdolabında 1 - 2 saat bekletelim. Servis edeceğimiz zaman istediğimiz gibi dilimleyip, süsleyelim. Artık favamız servise hazır.

Afiyet Olsun...   







 

4 Ocak 2013 Cuma

Beşamel Soslu Enginar

Yeni bir tarifle herkese merhaba,

Sağlıklı beslenmeye gerçekten çok önem veriyorum. Enginarı kızıma ve eşime sevdirdiğim için çok mutluyum. Enginar sağlığımız için çok faydalı bir sebze. Faydaları saymakla bitmiyor ama biz yine de şöyle bir hatırlayalım. Karaciğeri koruyor, yüksek oranda protein ve karbonhidrat içeriyor, vitamin ve mineral açısından da çok zengin. Bu mucize sebzeyi sofralarımızdan eksik etmeyelim diyorum. Ben bir İzmir' li olarak enginarı çok seviyorum. Bu tarifi umarım sizde denersiniz. Tadına doyamadığımız beşamel soslu enginarımın tarifi,








Malzemeler :

  • 6 adet enginar çanağı
  • Yarım limonun suyu
 İçi,
  • 200 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber, kimyon, kişniş
 Beşamel Sosu için,
  • 2 su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı un
  • Tuz
  • Tereyağı



Yapılışı :

Derin bir tencereye su koyalım ve kaynatalım. Kaynayan suyun içine yarım limonumuzu sıkalım. Enginarlarımızı limonlu suda çok fazla yumuşamasına izin vermeden haşlayalım. Diğer tarafta kıymamızı zeytinyağında kavuralım. İçine ince ince yemeklik doğradığımız soğanlarımızı ilave edelim. Tuzunu ve baharatlarını ilave edip ocağın altını kapatalım. Beşamel sosu hazırlamak için, unumuzu bir tencereye alalım. Biraz kokusu çıksın diye 2 - 3 dk. kavuralım. Soğuk sütü una ilave edelim. Tel çırpıcı ile topaklanmasına izin vermeden koyulaşana kadar pişirelim. Tuz ve tereyağın ilave edip ocağın altını kapatalım. Isıya dayanıklı bir kabın içine enginarlarımızı yerleştirelim. Enginarların üzerine kıymalı harçtan hepsine eşit olacak şekilde paylaştıralım. Beşamel sosunu da üzerlerine dökelim. 180 °C fırında üzerleri pembeleşinceye kadar pişirelim. Beşamel soslu enginarlarımız artık servise hazır....

Afiyet Olsun...









 

2 Ocak 2013 Çarşamba

Kar Topu ( Hindistan Cevizli Truff )

Yeni yılın ilk tarifi ile herkese merhaba,

Herkesin yeni yılını kutluyorum. Sağlık, mutluluk ve şans hep sizinle olsun...
Yeni yıla bir tatlı tarifi ile başlamak istedim. Truff aslında bir mantar türü. Siyah veya beyaz renkte üzeri pütürlü bir görünümü var. Yurt dışında çok ilgi gören bir mantar. Bu tatlı toplara da truff mantarına benzemesinden dolayı bu isim verilmiş. Hindistan cevizli truff gerçekten çok lezzetli bir atıştırmalık. Yapımı çok kolay. Hem de pişirmeye gerek yok. Kızımla birlikte hazırladık bu şirin topları. İşte kar toplarımızın tarifi,








Malzemeler :

  • 3 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kahve kreması ( coffee mate )
  • 1su bardağı pudra şekeri
  • 1 kutu çiğ krema
  • 1 paket vanilya  


Yapılışı :

Bütün malzemeleri derin bir kabın içine alalım.  Güzelce yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar alalım elimizle şekil verelim. Toplarımızı hindistan cevizine bulayalım. Buzdolabında 3 - 4 saat bekletelim. Artık servise hazırlar.

Afiyet Olsun... 











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...