7 Ekim 2021 Perşembe

Sütlaç

Karadeniz’de Tatmanız Gereken Lezzetler


Doğası ile kendisine hayran bırakan ve aynı zamanda mutfağıyla da dikkat çeken Karadeniz Bölgesi’nde tadına bakmanız gereken birçok farklı lezzet vardır. Kendine has pek çok lezzeti olan bölgenin en meşhur lezzetlerine bakabilirsiniz.


Karadeniz Pidesi

Karadeniz Bölgesi’ndeki birçok yerin kendine has pidesi vardır. Yuvarlak ve yumuşak kenarlı, mekik formunda çıtı kenarlı ve kapalı ya da açık gibi farklı pide lezzetlerini bu bölgede bulabilirsiniz. Karadeniz şehirlerine gittiğiniz zaman damağınızdan tadı uzun süre silinmeyecek olan pideleri mutlaka tatmalısınız.


Kuymak

Tereyağı ve altın sarısı mısır unu ile dikkat çeken kuymak günün her saati yiyebileceğiniz özel bir lezzettir. Karadeniz sofralarının vazgeçilmezi olan kuymak özellikle kahvaltı öğünlerinde tüketilir. Balık sofralarında dahi kendisine yer bulabilen bu özel lezzet Karadeniz mutfağı denildiği zaman ilk akla gelenler arasındadır.


Mısır Ekmeği

Karadeniz Bölgesi’nde lazut ekmeği olarak da adlandırılan mısır ekmeği sofraların vazgeçilmezlerindendir. Kahvaltı sofrasından balık sofralarına, çay saatlerinden sebzelerin yanına her öğün mısır ekmeğini afiyetle tüketebilirsiniz.


Tomara Kızartması

Haşlanmış tomara otunun sapları mısır unu, tereyağı ve yumurta ile karıştırılarak pişirilir ve ortaya tomara kızartması denilen muhteşem bir lezzet çıkarılır. Karadeniz kahvaltılarında ve akşam çay saatlerinde tüketilen tomara kızartması en sevilen lezzetlerdendir.


Fasulye Turşusu Kavurması

Fasulye turşusu kavurması elde edileceği zaman karamelize edilmiş soğanların üzerine ufak doğranmış fasulye turşuları ilave edilir. Tuz ve baharat ile tat verildikten sonra kavrularak pişirilir. Geç saatte yapabileceğiniz kahvaltılarda ya da akşam yemeklerin meze olarak tüketebileceğiniz fasulye turşusu kavurması hemen her sofraya yakışan lezzetler arasındadır.


Sarambula

Karadeniz mutfağında sebze ağırlıklı yöresel yemekler de bulabilirsiniz. Pazı, pırasa, mısır yarması ve pirinç ile hazırlanan sarambula başlı başına özel bir yemektir. Bir kasesi bile karnınızı doyurmaya çoğu zaman yetebilir.


Siron

Yöreden yöreye ufak değişikliklere uğrasa da lezzeti asla değişmeyen siron yoğurtlu yiyeceklerden hoşlananlar için özel bir seçenektir. Kırmızı pul biber ile tatlandırılan yiyecek Karadeniz’in tüm illerinde bir hayli popülerdir. Bu özel yemeğin üzerine bir de sütlaç ekleyerek keyifli bir akşam yemeği masası hazırlayabilirsiniz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...