6 Aralık 2013 Cuma

Keşkek

Merhabalar canlarım....:))

Bugünkü tarifim, 500 yıllık geçmişi olan ve sultan sofralarını süslemiş olan KEŞKEK...

Keşkek, yarma buğday ve etle yapılan yöresel bir yemektir. Her yöreye göre içine farklı ilaveler yapılmaktadır. Bazen nohutla birlikte de ikram edilir. Anadolu' da keşkek, daha çok düğün yemeği olarak bilinir.. Ama bayramlarda, özel ziyafet sofralarında da yerini almıştır.



Keşkek, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine girmeyi başarmıştır. Nazar boncuğu, mesir macunu ve aşure içinde başvuruda bulunulması beklenmektedir.

Keşkek, yapmak zordur denir ama bir cesaret geçtim başına. Çok şükür keşkeğim müthiş oldu. Eşim keşkeği çok sever o da bayıldı. Ben tavukla yapmayı tercih ettim.Siz kuzu veya dana eti ile de yapabilirsiniz....

Evet gelelim keşkeğimizin tarifine,








Malzemeler :

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 150 gr tavuk göğüs eti
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • Beyaz biber 
  • Karabiber
  • Tuz

  Üzeri için,
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı


Yapılışı :

Buğdayı bol suda 5 - 6 kez yıkayalım. Eğer az yıkarsak keşkeğimizin rengi koyu olur. Mutlaka iyice yıkanması gerekiyor. Daha sonra geniş bir tencerenin içine buğdayımızı alalım. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su koyalım ve bir taşım kaynatalım. Buğdayları böyle 1 gece bekletelim. Ertesi gün tavuğumuzu tam pişirmeden biraz haşlayalım. Buğdayı ocağın üstüne alalım ve içine didiklediğimiz tavukları atalım. Sürekli karıştıralım ve tahta kaşık yardımıyla ezelim. Eğer kıvamı koyu ise tavuk suyu ilave edip açalım. Buğday ve tavuğun iyice özleşmesini sağlayalım. Tamamen  buğday ezildiğinde keşkeğimiz olmuş demektir. Üzeri için salçayı sıvı yağda kavuralım ve tereyağını ilave edip keşkeğimizin üzerine gezdirelim. Ve lezzetli mi lezzetli keşkeğimiz servise hazır....

Afiyetler Olsun...














32 yorum:

  1. keşkek çok severim :)) amasya merzifon yöresiinin de mükemmel olur :)) ellerini ze sağlık çok lezzetli görünüto

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Ben de keşkeği çok severim....:)))
      Sevgiler,

      Sil
  2. Bende çok severim.Yanına kuru soğanla ohh miss.Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok lezzetli. Çok teşekkür ederim canım....:))
      Sevgiler,

      Sil
  3. bir kez yedim , yapan harika yapmıştı, tavuklusu da güzel olur sanırım, eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Tavuklusu da müthiş....:))
      Tavsiye ederim...Sevgiler,

      Sil
  4. Denemeyi en çok istediklerimden:) etle buğday iyice özleşecek mi, mesela et lif lif ayrılmış mı olacak onu anlamak istedim. Henüz yemedim çünkü bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş br lezzet mutlaka deneyin. Evet buğday tahta kaşık yardımıyla dövülerek tavukla özleşecek sakız gibi olacak yani....:))
      Sevgiler,

      Sil
  5. ÇOK SEVERİM CANIM C EKTI VALLA ELINE SAGLIK

    YanıtlaSil
  6. tadını severım eltım yapar ben daha denemedım cesaret edıp elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Selma abla. Biraz uğraştırıyor ama çok lezzetli oluyor. Sen de denemelisin...:))
      Sevgiler,

      Sil
  7. çok severimm nasıl canım çekti:) Ve korkulduğu kadar zor değil bence özellikle el blenderıyla ezince gayet kolay oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay kıyamam keşke ikram edebilseydim. Zor değil ama uğraştırıcı. El blendrı ile yapılınca tadı bence lezzetli olmuyor. Mutlaka tahta kaşık ile dmvülerek yapılması lazım...:)) Ama vakit olmadığında pratiklik adına blendır kullanılabilir tabii...:))
      Sevgiler,

      Sil
    2. İkram etmiş kadar oldunuz teşekkür ederim:) Evet haklısınız doğrusu tahta kaşıkla dövülmesi ama pratikliğe, elektronik aletlere öyle alıştık ki :) Bu arada bütün tariflerinize bayıldım elinize sağlık..

      Sil
  8. çok severim, çok da güzel görünüyor eline sağlık

    YanıtlaSil
  9. Cok cok severim muhtesem bir lezzet eline koluna saglik seldacim..

    YanıtlaSil
  10. İlk defa geçenlerde bir arkadaşımda yedim, çok hoşuma gitti. Ama o işin daha da kolayına kaçmış, döğmeyi dövmemiş uzun bir süre etle pişirmiş. Bir şey soracağım; Buğday ve tavuk eti özleşene kadar dövmüşsünüz, zor olmadı mı, ya da dövme süresi ne kadar oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok lezzetli oluyor canım biz ailecek seviyoruz keşkeği. Canım elde tahta kaşık tardımıyla döverek pişiriyorum. Zor oluyor ama böyle bir lezzet için uğraşmaya değer. Dövme süresi buğdayın cinsine göre de biraz değişiyor aslında ama şöyle söyliyim buğdayın tanelerinin patlaması lazım. Macun kıvamında olması lazım...:))
      Umarım yeterince açıklayabilmişimdir canım.. Sevgiler,

      Sil
  11. Seldacığım, keşkek benim hiç yapmadığım ama yeme konusunda sayısız deneyimim olan bir yemek.:) Şimdi senden cesaretle ben de yapacağım, sonucu sana bildiririm.:)) Ellerine sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Mutlaka dene biraz uğraştırıcı ama böyle bir lezzet için uğraşmaya değer. Sonucu merakla bekliyorum....:))
      Sevgiler,

      Sil
  12. Ben denemedim hiç. Eminim tadı da güzeldir. Emeğinize sağlık.
    İyi bir hafta sonu diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hanifeciğim çok teşekkür ederim canım. Emin ol tadı müthiş. Tavsiye ederim. Sevgiler,

      Sil
  13. Ben eskişehir-sivrihisarlıyım bizde de keşkek dediğimiz bir yemek var ama daha farklı.buğday nohut fasülyeyle yapılır. Birde kurban bayramında kesilen etler kemiklerinden sıyrılır kalan kemik asarak kurutulur birde o eklenir içine az suyla kurufasülye pişer gibi pişirilir ay o kemiğin üstündeki etin tadı nassılll güzel olur allahımmm ay babannemi özledim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Evet her yöreye göre dediğim gibi ilaveler yapılıyor. Eminim öyle de tadı çok güzeldir. Ay canım benim...:))
      Kocaman sevgilerimi gönderiyorum sana....:))))

      Sil
  14. Tekrar merhaba :) şimdi ben bu keşkeği yapmaya çalışıyorum buğdayı bi taşım kaynattım ve beklemeye bıraktım ama sertler şuan pilav gibi suyunu çekip yumuşayacak mı pek anlamadım :) keşke aşamalarını da fotoğraflayabilseniz yemeklerin ben mutfağa çok yabancıyım da :) denemek istiyorum hepsini eşim için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım. Buğdayı kaynatıp 1 gece bekleteceksin. Öyle hemen yumuşamaz. Çok fazla su koymadığımız için zaten o suyu sabaha kadar çekecektir. Keşkek yapım aşamalarının fotoğrafları elimde yok. Elimden geldiğince fotoğraflar ile uğraşıyorum ama tek tek yapım aşamalarını da çekmek çok büyük iş oluyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir canım. Sevgiler,

      Sil
  15. Teşekkür ederim olmazmısınız hiç şimdi baktım yumuşamışlar bakalım nasıl olcak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi kolay gelsin tatlım. Allah utandırmasın....:))
      Sevgilerimle,

      Sil
  16. Merhabalar Selda Hanım...Bloğuma bıraktığınız notu aldım, bloğumu beğenmenize çok sevindim...Zaten çevrelerimdeydiniz şimdi de izlemeye aldım.Çok beğendim bloğunuzu zaten bayılırım yemek bloglarınıza...Sizin de emeğinize sağlık...Sevgiyle kalın...:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...