2 Eylül 2014 Salı

Karpuz Kabuğu Reçeli

Herkese kocaman bir merhaba,

Uzun zamandır denemek istiyordum karpuz kabuğu reçelini. Bildiğiniz üzere ben reçel meraklısıyım. Bizim evde her sene mevsimin meyvelerinden reçeller yapılır. Kış boyu afiyetle tüketilir. Bu reçeli yapmadan önce şöyle bir internet gezintisi yaptım. Aklıma en çok yatan TUZ EKMEK bloğunun sahibesi Sare hanımın tarifi oldu. Her zamanki gibi tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım. Geçtiğimiz hafta sonu kolları sıvadım ve tarifi denedim. Çok değişik ve lezzetli bir reçel. Tıpkı minik şekerlemeler gibi pırıl pırıl bir görüntüsü var. Makbul olanı da böyle imiş zaten. Biz çok sevdik. Eğer sizde değişik tatlara meraklı iseniz mutlaka deneyin derim ben...:))

Evet lafı fazla uzatmadan geçelim karpuz kabuğu reçelimin tarifine,







Malzemeler :


  • 1/2 kg karpuz kabuğu
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı karbonat
  • 5 adet karanfil
  • 1 adet limonun kabuğunun rendesi
  • Yarım limonun suyu
  • 3 - 4 adet limon tuzu


Yapılışı :

Karpuz kabuklarını bıçak veya soyucu yardımıyla soyalım. İstediğiniz şekilde doğrayalım. Küp küp veya ince ince şerit halinde doğrayalım. Kırmızı kısımlarını iyice almaya çalışalım. Kırmızı yerleri kalırsa reçel yumuşak oluyor. Doğradığımız karpuz kabuklarını bir tencerenin içine alalım. Üzerini geçecek kadar su dolduralım. Ve karbonatı ekleyelim, iyice karıştıralım. 1 gece buzdolabında bekletelim. Ertesi gün. suyunu süzelim. Güzelce bol suda yıkayalım. Üzerini geçecek kadar su doldurup 2 dk. kaynatalım. 2 dk. geçmemeye özen gösterelim. Yine suyu süzüp üzerini geçecek kadar su doldurup 2 dk. kaynatıp süzelim. Geniş bir tencerenin içine karpuz kabuklarını, 5 su bardağı suyu, toz şekeri, limon kabuğu rendesi ve karanfilleri alalım. İlk önce orta hararetli ocakta pişmeye bırakalım. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım. Karpuz kabukları şeffaflaşıncaya kadar pişirelim. Bu arada reçelin suyu da koyulaşmış olacak. En son limon suyu ve limon tuzunu ekleyip 5 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Soğuduktan sonra kavanoza boşaltıp buzdolabında muhafaza edelim.



Afiyetler Olsun...:))












34 yorum:

  1. Canım benim ellerine sağlık. Ne güzel bir reçel olmuş. Ben hiç tatmadım şimdiye kadar. Çok merak ettim. En kısa zamanda ben de denerim. Çokkkkk öptüm seni tatlım. Seni seven *** BUSE ***

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Busem çok teşekkür ederim canım. Mutlaka denemelisin. Değişik bir reçel oluyor. Öptüm canım. Ben de seni çok seviyorum...:))

      Sil
  2. HAZIR OLANINI YEMİŞTİM, BİR TÜRLÜ YAPMAYA FIRSATIM OLMADI..ÇOK İSTİYORUM BENDE YAPMAK...ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR CANM, ELİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilekcim teşekkür ederim canım. Mutlaka dene. İnsanın kendi yaptığının tadı başka oluyor. Sevgilerimle,

      Sil
  3. ellerine sağlık, görüntü şahane olmuş kıtır kıtır :)))
    afiyetle yiyin inşallah,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim tatlım. Aynen görümdüğü gibi zaten kıtır kıtır...:))
      Sevgiler,

      Sil
  4. Ben de deneyeceğim teşekkürler.yslnız reçel buzdolabında şekerlememiz mi?ben reçelleri hiç buzdolabına koymam.merak ettim şimdi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka deneyin değişik bir lezzet. Ben reçellerimi buzdolabında saklıyorum. Yaptığım hiç bir reçel şekerlenmedi şimdiye kadar. Tabii ki tercih sizin. Sevgiler,

      Sil
    2. Teşekkürler ben de bu seferler koyup deneyeyim bakalım :)

      Sil
  5. Elinize sağlık.. Daha önce ne duydum ne de yedim. Ama çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hanifeciğim. Ben de ilk defa yaptım. Değişik bir lezzet oldu. Denemeni öneririm. Sevgiler,

      Sil
  6. İlk defa duyuyorum ama o kadar harika görünüyor ki benimde hemen kalkıp yapasım geldi Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Kıtır kıtır bir şey oldu. Şekerleme gibi. Değişik tatlara açıksanız mutlaka deneyin derim ben. Sevgilerimle,

      Sil
  7. Reçelle arası pek olmayan biri olarak görüntünün güzelliğinden merak ettim. Eline sağlık, afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Farklı bir reçel. Tavsiye ederim. Sevgilerimle,

      Sil
  8. Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
    cay-makineleri.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler...

      Sil
  9. Ellerine sağlık:) Çok orjinal bir tarif olmuş.Bayıldım.

    YanıtlaSil
  10. Seldacım ellerine sağlık tatlım nefis olmuşlar..Yapmayı çok istiyordum bu reçeli ama kireçe falan yatırılıyor diye yapmamıştım hiç..Karbonatlı olması benim için süper oldu.. En kısa zamanda yapacağım..Umarım seninkiler gibi güzel olurlar:)Afiyetle tüketin..Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Zeynepcim. Aynen dediğin gibi kirece yatırma olayı bana da zor geliyordu. Ama bu yöntemi kullanarak aynı sonuca vardım. Mutlaka dene canım. Sana şimdiden kolaylıklar diliyorum. Sevgilerimle,

      Sil
  11. Ne guzel bir goruntusu var canim yaaa bayildim afiyetle tuketin insallah ellerine saglik olsun sevgilerimle ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzucuğum teşekkür ederi canım. Beğendiğine çok sevindim. Sevgilerimle,

      Sil
  12. ellerinize sağlık, bir reçel meraklısı olarak çok başarılı buldum... sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürlerrrr...:) Eğer reçel meraklısı iseniz deneyin derim ben. Sevgiler,

      Sil
  13. ellerine sağlık canım çok hoş görünüyor,karbonat koymanın sebebini merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım ablacım. Karbonatı kıtır kıtır olması için kullandım. Daha önceden kirece yatırıyorduk hatırlasan, şimdi de onun yerine karbonat bu işi yapıyor. Eğer değişik tatlara açıksan bir dene derim ablacım. Sevgilerimle,

      Sil
  14. Selda hanım, ellerinize sağlık.
    Bir billur tanesi gibi görünmesi ideali oluyor siz bunu fazlasıyla yakalamışsınız. Afiyetler olsun.
    "tuzekmek" tarifinin sizden beğeni alması ayrıca beni çok mutlu etti, sağolunuz.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Sare Hanımcım. Elimden geldiğince yapmaya çalıştım. Beğendiğinize de çok memnun oldum. Sizin tariflerinizi beğenmemek mümkün mü. Ben teşekkür ediyorum böyle bir tarifi bizlerle paylaştığınız için. Sevgilerimle,

      Sil
  15. hakikaten değişik bir reçel tadı nasıldır diye hakikaten merak ettim :)
    ellerine sağlık canım,
    afiyetle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Denizcim. Tadı farklı kıtır kıtır. Aynı şekerleme gibi. Tavsiye ederim. Sevgilerimle,

      Sil
  16. Canım ellerine sağlık görüntü ben enfes bir reçel oldum diyor …
    Tuz ekmek'in tarifi ve seninde yorumunla ortaya müthiş bir tat çıkmıştır eminim…
    Artık seneye deneriz kısmetse bu yıl yeterince reçel stoğu yaptım ama aklımda seneye ilk iş bu reçeli denemek olacak…
    Sevgilerimle canım afiyetle tüketmek nasip etsin ALLAH...

    YanıtlaSil
  17. Annemlerin neredeyse her yaz istisnasiz yaptigi recel.. Cook severim.. Eline saglik olsun canim...

    YanıtlaSil
  18. hiç duymamıştım,görüntü muhteşem :)
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...