4 Aralık 2012 Salı

Tarçın








Baharatlar yazı dizimize, TARÇIN ile devam ediyoruz.

Latince ismi, Cinnamomum olan tarçın defnegiller familyasındandır. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya' dır.

Tarçın tropik ülkelerde yetişir. Türkiye de ise botanik bahçelerinde yetiştirilebilir.

Aslında ağacın kurutulmuş kabukları kullanılır. Tarçın baharatı, gövde ve dal kabuklarının dış kısmı sıyrılır. Kalan iç kısmının kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. Ayrıca iç kısmının iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla da kabuk tarçın elde edilmiş olur.

Tarçının vücuda faydası saymakla bitmez ama biz yine en bilinenleri şöyle bir sıralayalım.


  • Kolesterolü düşürür.
  • Kalp hastalıklarına faydalıdır.
  • Diş ağrısına iyi gelir.
  • Ağız kokusunu giderir.
  • Yorgunluğu giderir.
  • Kan şekerini düşürür.
  • Baş ağrısı ve migrene faydalıdır.
  • Gerginliği alır, sakinleştirici etkisi vardır.
  • Anne sütünü arttırır.
  •  
Tarçını sütlü tatlılarda ve et yemeklerinde kullanabiliriz.


Tarçını aşırı dozda tüketmek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Hamilelerin kesinlikle kullanmaması gerekiyor.
Her şey de olduğu gibi azı karar, çoğu zarar....

Sofranızın bereketi, ağzınızın tadı bol olsun......


Görsel netten alıntıdır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...