14 Aralık 2012 Cuma

Zerdeçal







Baharatlar yazı dizimizin bugünkü konusu ZERDEÇAL.

Latince ismi Curcuma Longa olan zerdeçal, zencefilgiller familyasındandır. Hint safranı olarak da bilinir. Anavatanı Güney Asya' dır. Türkiye de zerdeçal yetiştiriciliği pek bilinmemektedir. Ama hemen hemen bütün aktarlardas atılmaktadır.

Zerdeçalın kullanılan kısmı toz haline getirilmiş köküdür. Türk mutfağında zerdeçal fazla kullanılmamaktadır. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen zerdeçalın mutfaklarda da kullanımının arttırılması önerilmektedir.

Zerdeçal, safrana göre daha ucuz olduğu için bazen safran yerine de kullanılmaktadır.

Zerdeçal, ipek kumaş, deri boyama  ve kına yakmada da renklendirici madde olarak kullanılır.


ZERDEÇALIN FAYDALARI :


  • Antioksidan etkisi vardır.
  • İltihap giderici özelliği vardır.
  • Kanserle savaşır.
  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Solunum yolları enfeksiyonlarına iyi gelir.

Zerdeçalı, et yemeklerinde, çorbalarda, soslarda kullanabiliriz. Ama fazla olmamak kaydıyla çünkü acımsı bir tadı vardır. Çok kullanıldığı tadir de yemeğin tadını bozabilir.

Benden bugünlük de bu kadar....

Sağlıkla kalın, mutlu kalın......


Görsel netten alıntıdır.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...