7 Haziran 2013 Cuma

Kekik




 








Baharatlar yazı dizimize KEKİK ile devam ediyoruz.

Kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Latince ismi Lamiaceae' dir. Uzun ömürlü bir bitkidir. Akdeniz bitkisi olarak kabul edilen kekik Türkiye' de hemen hemen her yerde yetiştirilmektedir. Türkiye' de ki en iyi kekiğin Antalya' nın Akseki ilçesinden elde edildiği bilinmektedir.


Kekiğin Faydaları,

  • Antiseptik özelliği vardır.
  • Gaz gidericidir, şişkinliği alır.
  • Boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Antioksidan özelliği bulunmaktadır.
  • Romatizma ağrılarına iyi gelir.
  • Stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Karın ve mide ağrısına iyi gelir.
  • Balgam söktürücüdür.


Mutfaklarımızda hemen hemen her evde bulunması gereken baharatlardan biridir kekik. Et, tavuk, balık, sos ve salatalara çok yakışır.


Her zaman belirttiğim gibi doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Önerilen günlük doz miktarını aşmayınız.


Sağlıkla ve mutlu kalın...:)



Görsel netten alıntıdır.


55 yorum:

  1. Ne kadar çok faydası varmış, ben kokusunu çok seviyorum=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Aynen öyle çok faydalı her derde deva....Sevgilerimle,

      Sil
  2. Ailece sevdiğimiz bir baharattır.Çok çabuk tükenir bizim evde. Mangal etine her zaman koyarız ama bir de sabahları domates, salatalık ikilisine mutlaka eklerim. Pul biber ve nar ekşisi ile harika olur. Bu kadar faydalı olduğunu da görünce kullanmaya devam. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yeldacım,
      Evet çok faydalı bir baharat kullanmaya devam...:)
      Sevgiler,

      Sil
  3. kekiği hiç eksik etmem evden çok severiz
    geçen hafta dağ kekiği topladım kışa kısmetse çay olarak tüketmek için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de çok seviyoruz. Benim eşimde dağcılık kulübü ile gittiği yürüyüşte bana bir dünya kekik toplamış ben de kuruttum. Enfes bir kokusu ve tadı var...Sevgilerimle,

      Sil
  4. Canım fayda ve bilgi verici paylaşımın için teşekkürler.Biz de çok tüketiriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim Şulecim. Bu kadar faydalı bir baharatı mutlaka kullanmalıyız yemeklerimizde. Sevgilerimle,

      Sil
  5. az az her yemekte ama özellikle et yemklerinde severek tuketiyoruz,ne de guzel faydalari varmis paylasim icin tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım et yemeklerine çok yakışıyor. Beğendiğine çok sevindim...Sevgilerimle,

      Sil
  6. kekiğin kokusuna bende bayılırım :) faydalı post olmuş teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim beğendiğiniz için. Çok faydalı bir baharat. Evden eksik etmeyelim. Sevgilerimle,

      Sil
  7. merhaba canım bana ugramişsın sevindim:)))bende geldim :))kekik bende çok severim çok çeşiti var ..saglıklı beslenmeye, ilaçsız yaşamaya önem verdiğim için keyifle okudum sevgiyle ve sağlıkla kalın ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Bloğuma hoş geldin sefalar getirdin. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle sevgilerimle,

      Sil
  8. Merhabalar, günaydınlar selda hanım. Geçtiğimiz günlerde bloguma ziyaret etmişsiniz ben de iade-i ziyaret için geldim ve çok güzel tariflerle hazırlanmış bir blogla karşılaştım ellerinize sağlık her tarif için. Siz de benim gibi klasikleşen tariflerden uzakta orjinal tarifleri seviyorsunuz. Çok güzel kesinlikle. Ben de sizi takibe aldım bu arada görüşmek üzere her zaman beklerim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Filiz Hanım,
      Bloğuma hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Güzel sözleriniz için çok teşekkürler....Lezzetli paylaşımlarda buluşmak dilerklerimle. Sevgiler,

      Sil
  9. Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler Selda kolay gelsin...selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Hülyacım. Sevgiler,

      Sil
  10. Geçen sene kendi ellerimle Karadeniz'de dağ kekikleri toplamıştım .O günlerim aklıma geldi nasılda güzel oluyorlar tazecik kekikler.sevgiler canımm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım benim tazecik ve tadı da bir başka güzel oluyor....Sevgilerimle,

      Sil
  11. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Bloğumuda dahil etmeniz beni inanılmaz mutlu etti. Çok teşekkür ederim. Güzel paylaşımlarda görüşmek üzere. Ben de size kolaylıklar diliyorum. Sevgiler,

      Sil
  12. nihayet iadei ziyaretimi yapabildim:)) kekik en sevdiğim bitki hele kahvaltıda:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin canım sefalar getirdin. Ben de kahvaltıda çok severim....Sevgilerimle,

      Sil
  13. benimde toplamam lazım,tadı satın aldıklarımızdan bambaşka oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten kendi topladıklarının tadına doyum olmuyor....Sevgilerimle,

      Sil
  14. kekik en sevdiğim baharattır; soslarda, yumurtada, et ve tavukta, salatada vazgeçilmezimdir, atmazsam o yemeğin tadını alamam :)

    güzel ve faydalı bitkiler paylaşmışsın canım, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım. Bloğuma hoş geldin sefalar getirdin. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,

      Sil
  15. yemeklerimde en çok kullandığım baharatlardan biridir,kurusu olsun tazesi olsun her ikisi de mutfağımın baş tacıdır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Bloğuma hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Ben de çok kullanırım kekiği...Sevgilerimle,

      Sil
  16. Bloğunuzu çok beğendim. Çalışmalarınız harika Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Ali Bey....Güzel paylaşımlarda görüşmek dileğiyle. Sevgiler,

      Sil
  17. merhaba,kekikten başlayıp tüm baharatlar yazı dizini okudum.cok güzel olmuş eline sağlık.
    bloguma yaptıgın nazik ziyaret ve şık yorumun için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  18. Kekik vazgeçilmezim,miss gibi kokusu armasıyla hemen hemen her yemrğe serpiyorum.:)
    Sevgiler canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Melihacığım ben de kekiği hemen hemen her yemekte kullanıyorum...Sevgilerimle,

      Sil
  19. merhaba
    bu güzel paylaşım için teşekkür ederim.
    bloğunu her zaman zevkle izliyorum. güzel paylaşımlarda görüşmek üzere hoşçakalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Ben teşekkür ederim canım. Görüşmek üzere sevgilerimle,

      Sil
  20. çok faydalı bir paylaşım olmuş canım, kekiği özellikle et yemeklerine çok yakıştırırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ben de marinasyon işlemlerinde mutlaka kullanıyorum. Sevgilerimle,

      Sil
  21. Kekiğin kokusuna bayılırım.Ne kadar çok faydası varmış :)Sayende öğrenmiş oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım,
      Ben de kokusuna bayılırım. Elimden geldiğinde bildiklerimi aktarmaya çalıştım. Sevgilerimle,

      Sil
  22. merhabalar canım ziyaretiniz beni ziyadesiyle memnun etti .böyle harika bir bloğu tanımaktan onur duydum çok güzel tariflerin ve harika bilgilerin var
    kekiğe zaten bayılırım böyle faydaları olduğunu öğredim sayende daha bilinçli kullanacam
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar Fatma Hanım,
      Bloğuma hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Ben de ziyaretinizden dolayı çok mutlu oldum. Güzel sözlerinize çok teşekkür ederim. Güzel ve lezzetli paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler,

      Sil
  23. cook severim ve faydalı bilgiler verdiğiniz için çook teşekkür ederim...

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Şehrinaz Hanım,
      Ben teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Sevgilerimle,

      Sil
  24. Teşekkürler bu faydalı bilgi için...Tansiyonu ciddi derecede düşürdüğünü belirtmek isterim, ben kullanamıyorum bu yüzden .... İadei ziyarete geldim bu arada :) geçte olsa.... Hayırlı akşamlar, selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar canım,
      Ben teşekkür ederim canım. Bloğuma hoş geldin sefalar getirdin. Her zaman diyorum fazla kullanmak olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bilinçli kullanıldığında faydası görülecektir. Sevgi ve selamlar,

      Sil
  25. Çok sevdiğim bir baharattır kendisi

    YanıtlaSil
  26. Merhabalar :)
    Bloguma yaptığınız güzel ziyaretiniz için çok teşekkür ederim.. Bende takipteyim artık ;)
    Ayrıca kekiksiz yemek yapmam :)
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Didemcim,
      Bloğuma hoş geldin sefalar getirdin. Ben de her yemekte kullanıyorum kekiği..... Sevgilerimle,

      Sil
  27. Merhaba :)
    Kekiğin kokusuna bayılırım. İnşallah becerebilirsem yetiştirmeyi bile düşünüyorum.:) Ayrıca ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, çok sevindirdi beni. Blogunuzu, güzel paylaşımlarınızı takip etmekteyim.:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar canım,
      Ben de bayılıyorum kokusuna. Her yerde yetiştirilebiliyor sanırım. Umarım başarabilirsin. İnsanın kendi yetiştirdiği sebze ve meyvelerin tadı bir başka oluyor... Görüşmek üzere sevgilerimle,

      Sil
  28. Ne çok faydası varmış, hiç bilmiyordum. Paylaşımın için teşekkürler canım.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...