Lutenitsa, Balkanlardan gelen enfes sos... Ben bayılıyorum bu sosa. Adına lutenitsa, ajvar veya kahvaltılık sos ne derseniz deyin lezzet bir harika. Kayınvalidem sağ olsun hazırlayıp getiriyordu her zaman ama bu sefer kendim yapmak istedim. Tabii ki onun tarif önerisine sadık kalarak. Sonuç inanın muhteşem....:))
İsterseniz kahvaltılarda, makarnalarda veya kızartmalarda nerede kullanırsanız kullanın yemeğe müthiş bir lezzet katıyor. İştah açıyor....:)))
Evet lafı fazla uzatmayalım bu lezzetli sosu nasıl hazırlamışım haydi bir bakalım,
Malzemeler :
- 1 kg domates
- 1 kg kapya biber
- 2 baş sarımsak
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çorba kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı Atça baharatı*
- 2 çorba kaşığı acı pul biber
* Atça baharatı, bana arkadaşım vasıtasıyla Aydın' ın Atça ilçesinden geldi. Atça baharatı, kırmızı kapya biberin kurutulup taş değirmenlerde öğütülmesi ile elde edilen kırmızı renkli bir toz baharat. Her yemeğe yakışıyor hafif acılı....Eğer sizin bu baharatı bulma şansınız yoksa ilave etmeyebilirsiniz. Kızım için baharatları ilave etmeden önce ayırdım küçük bir kavanoz emin olun öyle de tadı müthiş...:)
Yapılışı :
Kapya biberlerin saplarını keselim ve çekirdeklerini çıkartalım. Közlemek için fırın tepsisine yerleştirelim. ( Közleme işlemini ben fırında yaptım siz isterseniz ocakta da yapabilirsiniz. ) Diğer tarafta domateslerin kabuklarını soyalım. Ve robottan geçirelim. Geniş bir tencerenin içine domatesleri alalım. Domatesler kaynamaya başlayınca rendelediğimiz sarımsakları ilave edelim. Közlenen kapya biberlerin kabuklarını soyup robottan geçirelim. Domatesler biraz suyunu çekince kapya biberleri ilave edelim. İyice karıştırıp kaynamaya bırakalım. En son tuz, toz şeker, baharatlar, zeytinyağı ve sirkeyi ilave edip 10 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Sıcak sıcak kavanozlara doldurup, kavanozları ters çevirip 1 gece bekletelim. Ve artık lutenitsamız lezzetli kahvaltılarda ve yemeklerde kullanılmak üzere hazır.
Afiyetler Olsun.....:))
Hepinize mutlu hafta sonları diliyorum....
elinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkürler canım...Sevgiler,
SilEllerinize sağlık :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım...Sevgiler....:)
SilGörüntü süper. Bu sosa közlenmiş patlıcanda katılıyor o şekildede güzel oluyor. Afiyetle yiyin.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Nursevin ablacım...Evet dediğin gibi köz patlıcan da ilave edilebiliyor. Eminim öyle de tadı güzel oluyordur....:)
SilSevgilerimle,
Süper görünüyor. Ben de geçen hafta kahvaltılık sos yaptım sizinkine benziuor. Fakat ben biberleri közlemeden domatesler ile pişirdim..
YanıtlaSilDiğer ilaveler aynı yalnız baharat yoktu benimkinde.
Bir de sizin tarifinizi denemek istiyorum..
Çok nrfis görünüyor..
Maşallah diyorum..
Sevgiler..
Çok teşekkür ederim canım. Mutlaka dene canım şiddetle tavsiye ediyorummm...:))
SilSevgiler,
http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım sevgıler..ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Pınarcım...Sevgiler,
Silgörsel şahanee mutlaka tadı da öyledir :)
YanıtlaSilbende sosları çok sevdiğim için deneyeceğimm..
ellerine sağlık.
Canım benim teşekkür ederim. Denemeni öneririm beğeneceğine eminim...:))
SilSevgilerimle,
Merhabalar .. Ellerine sağlık canım.. Sağlık ve afiyetle yemek nasip olur inşallah. Sevgiler ..
YanıtlaSilMerhaba Oyacım,
SilÇok teşekkür ederim canım...Sevgilerimle,
Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık :) Daha önce duymamıştım adını ama merak ettim ilk fırsatta deneyeceğim
YanıtlaSilÇok teşekür ederim canım mutlaka denemelisin beğeneceğine eminim...:)
SilSevgiler,
Merhaba, hafta sonu tarifinizi denedim ailecek çok beğendik. Denemek için 1 kilodan yapmıştım bitmeden devamını da yapacağım sanırım. Böyle bir lezzetle tanışmamıza vesile olduğunuz için teşekkürler :)
SilBeğenip denemene çok memnun oldum canım. Afiyetler olsun size....Sevgilerimle,
Silhmmmm nefis,ama iştah mı açıyor dedin,o hep açık zaten,benim yerime de ye,afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım...Sevgiler,
Silçoook lezzetli olur bu sos tariften kendini ele vermiş zaten. ellerine sağlık sevgili Selda. denemek şart ;)
YanıtlaSilsevgiler...
Çok teşekkür ederim canım. Denemeni şiddetle öneririm inanılmaz lezzetli...:))
SilSevgiler,
Ellerine sağlık, gerçekten nefis bir lezzet. Geçen sene yaptım bayıldık. Bu sene de kavanoz kavanoz yapacağım :)))) Sevgiler...
YanıtlaSilÇok teşekkürler tatlım. Biz de çok seviyoruz bu sosu....:)
SilSevgiler,
Ellerine sağlık. Tam bizlik bir sos. Bizimkiler domates soslarını bile öyle yiyorlar bunu havada kaparlar.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Yeldacım. Madem ki domatesli sosları seviyorlar mutlaka bu sosuda severler....:)
SilSevgilerimle,
ayvar sosla farkı sanırım patlıcan, ellerine sağlık afiyetle tüketin
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Sanrım patlıcanlı olanı ajvar sos oluyor...:))
SilSevgiler,
Bizde (göçmenlerde) çok yapılır..büyük bakır tavalarda pişer..kavanoz kavanoz kışa hazırlık..buna birde rendelenmiş havuç ve top biberden koyun derim:) ama benim için hertürlüsü makbuldür.ellerinize sağlık..gerçekten nefis görünüyor..
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Sevilcim. Mutlaka havuç ve top biberle de enfes oluyordur. Bir de öyle denemek lazım şimdi....:))
SilSevgilerimle,
Çok severim bu tür lezzetleri, mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgilerimle
Çok teşekkür ederim Sevda Hanım. Mutlaka deneyin eminim çok beğeneceksiniz...:))
SilSevgilerimle,
Süper bişey. tam kahvaltılık:) çok güzel salata sosu da olur..eline sağlık:)
YanıtlaSilEvet muhteşem bir sos...Teşekkürler sevgiler,
Silcok hos ..blgunuz pembe pembe :) tarıf ıcın tesekkur ederım ayrıca sırkenın de uzum sırkesı oldugunu belırttıgınız ıcın ..ayrıntılı tarıf bulmak ısımı zorlastırıyor bır kac soru sormadan yapamıyoruz bu sekılde hos olmus tesekkurler :)
YanıtlaSilBeğenmene sevindim canım. Mutlaka dene derim ben enfes bir sos....:)
SilSevgiler,
Bende göçmenin lutenitsanın içine havuç ve közlenmiş patlıcanda konur tadından bahsetmeye gerek bile yok şahane :)
YanıtlaSilEvet Neşe hanım havuç ve patlıcan da konabiliyor ama benim tarifim biraz farklı. Biz böyle daha çok seviyoruz....:))
SilSevgiler,
Merhabalaaar :) söz verdiğim gibi bende blogunuza uğradım :) kozmetik blogu olmama rağmen farklı yemekleri tarifleri de çok severim :) bende sevgilerimi bıraktım :) ellerinize sağlık
YanıtlaSilHoş geldin canım sefalar getirdin...Güzel paylaşımlarımızda buluşmak dileğiyle....:)
SilSevgiler,
süpersin
YanıtlaSilTeşekkürler canım....:)))
Silbu yıl bende kendim yaptım hep annem yapardı ve tarif aynı.sadece bu kez havuç rendeleyip ekledim.inanılmaz yakıştı.tavsiye ederim.sevgiler..
YanıtlaSilSenin de ellerine sağlık canım. Havuçla da denemek lazım merak ettim şimdi....:))
SilSevgiler,
enfes bir tarif
YanıtlaSil