1 Nisan 2013 Pazartesi

Kısır

Merhabalar,

Misafir sofralarını süsleyen kısır hem beş çaylarında, hem de akşam yemeklerinin yanına güzel bir mezedir. Bulgurun saymakla bitmeyen faydalarını hepimiz çok iyi biliriz. Ama şöyle bir hatırlamak istersek,

  • Hazmı kolaylaştırır.
  • Bağırsak kanserinden korur.
  • Bol lif ve yağ içerir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Bol miktarda folik asit içerir.

Bulgur dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biridir. Kullanımı MÖ 3000' li yıllara dayanır. Bulgur ucuz olmasından dolayı,  pirince göre Anadolu' da daha fazla rağbet görmektedir.

Bizim ev de annem kısırı çok güzel yapardı. Şimdi de sıra bize geldi. Annemin eline su dökmem tabi ki mümkün değil ama  benim kısırımında tadı müthiştir. Selda usulü kısırın tarifi şöyle,






Malzemeler :

  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 baş soğan
  • 1 çorba kaşığı TAT domates salçası
  • 1 çorba kaşığı TAT biber salçası
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı dört renk karabiber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı acı kırmızı biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 3 - 4 dal dereotu
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • Tuz

Yapılışı :

Bulguru geniş bir kabın içine alalım. Üzerine bir parmak geçecek kadar kaynamış su ilave edelim. Ve üstünü kapatalım. Demlenmesi için en 15 - 20 dk. bu şekilde bekletelim. Diğer tarafta soğanı küp küp doğrayalım. Zeytinyağında soğanlaırı pembeleşene kadar kavuralım. Salçalarıda ilave edip kavurma işlemine devam edelim ve 1 - 2 dk. sonra ocağın altını kapatalım. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayalım. Kabaran bulgurun içine soğanlı salça karışımını ilave edip iyice karışmalarını sağlayalım. Baharatları ve yeşillikleri de ilave edelim. En son limon suyunu ve limon kabuğu rendesini de ilave edip kısırımızı servis tabağına alalım. Turşu ve yeşilliklerle servis edelim.

Afiyet Olsun...
   









12 yorum:

  1. sunum bir harika.. ellerinize sağlık..

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Mmmmm bayılırım kısıra. Turşu ile sunuldu mu tamamdır zaten. Ellerine sağlık nefis görünüyor. ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım....Aynen turşuda olunca tadına doyum olmuyor. Sevgilerimle,

      Sil
  3. Nefis görünüyor ellerinize sağlık,

    YanıtlaSil
  4. hiç bir zaman hayır diyemediğimşey :)) ellerine sağlık sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Kısır kısır offf bu gün bloglarda hep. Nasıl severim ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba Feray Hanım. çok teşekkür ederim. sevgilerimle,

      Sil
  6. Bir merhaba demek için uğradım,kısırı görünce dayanamadım.Bende çok severim kısırı,birde yanında lahana turşusuyla tadına doyum olmaz.Ellerineze sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba canım. Hoş geldin sefalar getirdin. Ksırı ben de en çok salatalık turşusuyla severim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle.
      Sevgilerimle,

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...