Bizim evde en sevilen yemeklerden biridir zeytinyağlı biber dolması. Yazın tüm lezzetini sunduğu sebzelerle hazırladığım bu dolmalarda harika oldu. Eylül ayının gelmesiyle biraz sanki havalar soğudu. Ama her mevsimin de kendine göre bir güzelliği var değil mi... Pazarlarda hala güzel dolmalık biberler bulmak mümkün. Eğer siz de benim gibi zeytinyağlı biber dolmasını seviyorsanız biberler bitmeden bir de benim tarif önerimle deneyin...:)
Haydi hep birlikte bu lezzetli ve bir lokmalık zeytinyağlı biber dolmalarının tarifine bir göz atalım,
Malzemeler :
- 10 - 12 adet dolmalık biber
- 2 orta boy domates
- 1 büyük boy kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 kahve fincanı köftelik bulgur
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet nane
- Kişniş
- Sumak
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- Zeytinyağı
- Su
Üzerini kapatmak için,
- 2 adet domates
Sosu için,
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- Su
Yapılışı :
Dolmalık biberlerimizi yıkayalım ve tohumlarını çıkartalım. Diğer tarafta pirinç ve bulguru yıkayalım. Bir kabın içine alalım üzerini bir parmak geçecek kadar kaynamış su ilave edip üzerini kapatalım. Domatesleri ve soğanı rendeleyelim. Yeşillikleri ince ince doğrayalım. Kabaran pirinç ve bulgur karışımına domates, soğan ve yeşillikleri ekleyelim. Baharatları, salçaları ve zeytinyağını da ilave edip iyice karıştıralım. Dolmalık biberlerimizi iç harcımızla çok fazla sıkı ve fazla olmayacak şekilde dolduralım. Domatesten kapak yapıp ağzını kapatalım. Geniş bir tencereye dik olacak şekilde dolmalarımızı dizelim. Sosumuzu hazırlamak için, salçamızı su ve zeytinyağı ile açıp dolmaların arasında tenceremize boşaltalım. En az 1 - 2 parmak kadar tencerede su olmalı. Tenceremizi orta hararetli ocakta kaynayana kadar pişirelim. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım. Dolmalarımız yumuşayana kadar ve pirinçler pişene kadar pişirelim....Dolmalarınızı ister sıcak, isterseniz de soğuk olarak servis edebilirsiniz.....
Afiyet Olsun....
Pirinç ve bulgur birlikte. Mutlaka çok güzeldir ellerinize sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkürler Nilgün Hanımcım. Bulgur ayrı bir lezzet katıyor dolmaya tavsiye ederim...:)
SilSevgiler,
Ohh mis gibi, özellikle pişerkenki kokusuna bayılırım. Eline sağlık. Sevgiler:))
YanıtlaSilÇok teşekkürler canım. Ben de kokusuna bayılıyorum...:)
SilSevgiler,
Bende hep bu şekilde yaparım. ellerine sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler arkadaşım....:)
SilSevgiler,
Ellerine saglik canim. En sevdigim yemeklerdendir. Sevgiler.
YanıtlaSilArzucum canım benim çok teşekkür ederim...:)
SilSevgiler,
Bizim evdede çok sevilir biber dolması ..Ellerine sağlık canım nefis görünüyor :) Afiyetle yiyin..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Ayşegül Hanım. Sevmeyen yok galiba...:)
SilSevgilerimle,
http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ ellerine sağlık canım....cok severım...sevgılerımı bırakıyorum..
YanıtlaSilÇok teşekkürler Pınarcım. Sevgileri katlayarak sana yolluyorum....:))
SilEllerinize sağlık nefis görünüyorlar.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım....:)
SilSevgilerimle,
biber dolmasına bayılırım
YanıtlaSilhatta bu öğlen yedim daha
renk uyumu da yakışıyor
eline sağlık canım
Çok teşekkü ederim arkadaşım....Sevgilerimle,
Silyazın bende sık yapar severım senınkıde enfes olmus elıne sağlık
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Selma ablacım....:)
SilSevgiler,
biber dolmasını bende çok severim ve görüntüde çok güzel..ellerine sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim Çğdemcim. Sevgilerimle,
SilBen çok severimde eşim sadece içini yer bu sene bol bol kuruttum kışın tadına doyum olmuyor ellerine sağlık çok güzel görünüyor senin yaptığında
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Benim de bu yıl annem yaptı kurutmalıklarımı.....:)
SilSevgilerimle,
Bulgur koymadan yaparım ben ve pirincin şişmesini beklemek yerine kavurma yöntemiyle yapanlardanım.
YanıtlaSilÖyle acıktım ki şuan, görüntüsüyle daha bir kabarıyor iştahım,ellerine sağlık:)
Bulgur ilavesiyle bence tadı daha farklı oluyor bir de böyle deneyin bir kere. Herkesin farklı bir yöntemi var anlaşılan....:)
SilKeşke ikram edebilseydim canım....:(
Sevgilerimle,
Çayın yanında çok severim soğuk soğuk harika eline sağlık canım
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim...Aynen çayın yanında da çok güzel oluyor. Sevgilerimle,
SilCanım yavrum ellerine sağlık. Bu kadar güzel olur mu bir dolma. Vallahi öpüyorum seni kızım. Tariflerin hep güzel ne diyeyim maşallah sana Allah nazarlardan korusun seni çocuğum. Yolun açık olsun kızım. Seni gözlerinden öpüyorum Naciye Teyzen.
YanıtlaSilNaciye Teyzem ben de senin ellerinden öpüyorum. Beğenmene çok ama çok sevindim. Dualrını eksik etme teyzeciğim...Kendine iyi bak ben de seni çok öpüyorum. Sevgi ve saygılarımla...
Silçok lezzetli gözüküyor elinize sağlık :)
YanıtlaSilEdacım çok teşekkür ederim canım....Sevgilerimle,
Silohh ohhh lezzete geeellll=) ellerine sağlık...
YanıtlaSilAyyy canım benim beğenmene sevindim. Bloğuma hoş geldin sefalar getirdin....Çok teşekkürler sevgiler....:))
Silellerine sağlık bayılırım ben buna yaa.
YanıtlaSilsevgilerimle canım...
Teşekkür ederim Şulecim. Sevgilerimi yolluyorum ben de sana....:))
Silbayılırım biber dolmasına helede annem içine kimyon koydumu tadından yenmiyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilTeşekkürler canım. Zaten baharatsız güzel olmuyor ki....:))
SilSevgilerimle,
Ellerinize sağlık
YanıtlaSilHarika görünüyorlar,sofralara hem renk hem tat katıyor bu tarif
Dolmabiberler tükenmeden hemen yapmalıyım)
Sevgiler
Çok teşekkür ederim canım benim. Bence de dolmalık biberler hala varken mutlaka dene....:))
SilSevgilerimle,
Ne kadar güzel görünüyorlar biblo gibi. Bulgur ve pirinç kullanımı da ilginç, mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler...Pirinç ve bulgur dolmaya ayrı bir lezzet katıyor. Mutlaka deneyin derim ben...:))
SilSevgilerimle,
ahhh nasıl severimmm çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık seldacım
YanıtlaSilBayılırım, yalnız ben soğanı bir tane değil 5-6 tane kullanıyorum o yüzden de yapması zor oluyor, ağlaya ağlaya:))))kişniş ve sumaklı hiç denemedim güzel oluyorsa ben de kullanayım afiyet olsun ve de elinize sağlık.
YanıtlaSilsevgiler
Canımm ellerine sağlık bende her yaz mevsiminde domatesler bol iken bir iki kere mutlaka yaparım ayrı güzel bir lezzeti oluyor.Afiyetler olsun canım sevgilerimle..
YanıtlaSilBloğuma hoş geldin senin bloğunda hoş eline sağlık
YanıtlaSilbegonya35
Dolamaları Diyarbakır usulu yapıyorum ben ekşi ekşi sumakla güzel oluyor.
YanıtlaSilKişniş nasıl bir baharat acaba denemeli.
Afiyet şifa olsun..
hımmm süper görünüyor. eline sağlık canımm..çok severim dolmayıı.
YanıtlaSil