31 Temmuz 2013 Çarşamba

Etli Yaprak Sarması

Herkese merhaba,

Yaprak sarması sevmeyen yoktur herhalde. Kayınvalidemden gelen salamura yaprakların sonuna geldik. Bu sene yaprak salamuram annemden. Annemin ellerine emeklerine sağlık. İnşallah güzel ve lezzetli yemekler pişirmek nasip olur...:) Zaten anneler olmasa halimiz nasıl olur bilemem. Allah onları başımızdan eksik etmesin....!



Evet lafı fazla uzatmadan geçelim etli yaprak sarmamın tarifine,







Malzemeler :

  • 500 gr asma yaprağı
  • 250 gr kıyma
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 4 - 5 dal maydanoz
  • 9 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Kişniş
  • Sumak
  • Tuz

 
Yapılışı :

Yaprakların tuzunun gitmesi için kaynamış suda 2- 3 dk  haşlayalım. Diğer tarafta pirinci geniş bir kabın içine alalım. Üzerine 1 fincan sıcak su döküp kabartalım. Soğanı ve domatesi rendeleyelim. Maydanozu ince ince doğrayalım. Kıyma, soğan, domates, maydanoz, salça ve baharatları pirince ilave edelim. En son zeytinyağını ilave edip iyice karıştıralım.Yaprakların damarlı kısmı içte kalacak şekilde  içine pirinçli kıymalı harçtan alıp saralım. Sarmalar suyun içinde kalması diye asma yapraklarının dal kısımlarını ve sert yaprakları tencerenin dibine döşeyelim. Sarmaları fazla gevşek olmayacak şekilde tencereye dizelim. Biber ve domates salçasını sıcak su ile açalım. Sarmaların üzerinden dökelim. Sarmaların üzerine biraz zeytinyağı gezdirelim ve  porselen bir tabak kapatıp orta hararetli ocakta sarmalar yumuşayana kadar pişirelim. Ve enfes etli yaprak sarmamız servise hazır.....:))


Afiyet Olsun....









52 yorum:

  1. hmmm ellerine sağlık canım harika görünüyor

    YanıtlaSil
  2. ofofoffffffff ne küsel,hayran hayran bakıyorum şuan:)

    YanıtlaSil
  3. haklısın bu dolmaları sevmeyen varmıdır acaba ellerine sağlık hepsi aynı ölçü olmuş süper

    YanıtlaSil
  4. Ablacım ellerine sağlık çok güzel görünüyor :))))
    Annem ban ada salamura yapmış. Bu sene yaşadık vallahi :)))
    İyi ki annemiz başımızda... Öpüyorum seni çok,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler tatlım. Annem iyi ki var, iyi ki yanımızda...:))
      Ben de seni öptümmmm...Sevgilerimle,

      Sil
  5. muhteşem görünüyorlar,hep söylerim pirince, asma yaprağı sarmayı akıl eden kşi candır:)

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık.:) Şu yaprağa ne sarılsa, müthiş bir görüntü çıkıyor ortalığa. Ben de sardalya bitmeden balık yapacağım fırında.:) Şu tabağın yanıbaşında olaydım, bir kaç tanesini kaçırmazdım:) Sevgiler ve afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nilgün Hanımcım. Bence de yaprağa ne sarılırsa sarılsın sonuç harika. Keşke ikram edebilseydim...:(
      Sevgilerimle,

      Sil
  7. Merhaba, harika görünüyorlar gerçekten de:)
    Bu arada artık ben de izleyicinizim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Hoş geldin sefalar getirdin...:))
      Sevgilerimle,

      Sil
  8. bloğuna girsem bi türlü girmesem bi türlü sevgili Selda...:(
    Gurk!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Canım benim,
      Sen gel, gelmezsen üzülürümmmm...:(
      Sevgilerimle,

      Sil
  9. kesinlikle etli dolmalar favorimdir
    elinize sağlık
    nefis görünüyor
    tam da şanına yakışır tombul tombul
    benim gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben her halini seviyorum. Etli dolmaları biraz daha tombul sarıyorum daha lezzetli oluyor...:)
      Sevgilerimle,

      Sil
  10. oruçlu oruçlu nasıl da canım çekti çok güzel görünüyolar ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Canın çektiyse üzülürüm keşke ikram edebilseydimmm....:(
      Sevgilerimle,

      Sil
  11. Bayılırımm.. Elinize sağlık harika görünüyor :)

    YanıtlaSil
  12. şahane görünüyor, ağzım sulandı, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. en bayıldığım yemeklerden. enfes görünüyor.. ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  14. merhabalar....ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  15. Ellerine sağlık canım harika görünüyor

    YanıtlaSil
  16. ellerine sağlık diğer tariflerinede baktım hepsi çok güzeller deniycem mutlaka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözlerin için teşekkür ederim canım....:)
      Sevgilerimle,

      Sil
  17. çok ama çok severım benımkısı de laf mı kım sevmez kı yapımı zahmetlı yemesı lezzetli ellerıne sağlık canım nefıs gorunuyor sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Aynen yapması zor ama yemesine doyum olmuyor...:))
      Sevgilerimle,

      Sil
  18. Ne emekler verip sarıyoruz, yemesi beş dakika :) Yaprak sarmasına ekşi çok yakışıyor, görüntüsü harika. ellerinize sağlık. Bloglovinde takipteyim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Tabi ki herkes sever ( : ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  20. Ellerine saglik.Bu gun ben de pisirecegim.Bizim buralarda (AZERBAYCANDA) uzun degil yuvarlak sariyoruz.Benim ulkemde de en sevilen yemeklerin bashinda gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Sarılması nasıl olursa olsun lezzeti aynıdır. Sizin de ellerinize sağlık. Azerbeycan' a sevgiler selamlar....:))

      Sil
  21. merhabalar....ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  22. Bloga bakayım derken altta sizin sarmaların resmini gördüm... keşke görmeseydim :D çok severim de ondan diyorum ;) iftara çok var canım istedi :) şaka bi yana elinize sağlık çok leziz gözüküyor... sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Görüntü mükemmel eminim tadda öyledir
    Blogunu çok begendiim hemen izlemeye aldım
    Sağlıcakla sevgilerle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin olun tadı müthiş. Hoş geldiniz sefalar getiridniz. Sevgilerimle,

      Sil
  24. Nefissss olmuş canım ellerine sağlık...
    Rahatsız olmasam kalkıp yapasım geldi çok canım çekti vallahi...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Emel Hanımcım....:) Çok geçmiş olsun önemli birşey değildir umarım. Ben de keşke ikram edebilseydim....:((
      Sevgilerimle,

      Sil
  25. Ellerine sağlık canım nefisssss görünüyor. Ben de lahana sarmasını çok severim. Canım annem doğru lahanayı seçemediğim seçsem de doğru kıvamda haşlayamadığım için sarmaya hazır bir şekilde paketlenmiş olarak dondurucuya koyar benim için. bana sadece içi koyup sarmak kalır. Allah onları başımızdan eksik etmesin inşallah. Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. Evet canım Allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin. Sevgilerimle,

      Sil
  26. nasıl severim hem de etli harika ellerinize sağlık iade-i ziyarete geldim fakat sen de bize katıl kısmına dahil olamıyorum izlemek için olan buton gözükmüyor ben den mi sizden mi kaynaklı bilemedim bugün olmazsa yarın ila ki çok beğendim blogunuzu şimdilik sık kullanılanlara ekledim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz sefalar getiridiniz. Siteye katıl kısmında bir sorun yok gibi gözüküyor ama daha sonra tekrar deneyin isterseniz. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler,

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...