Ben çemene bayılırım. Sabah kahvaltılarında olmazsa olmaz. Hele hafta içi aileyle birlikte kahvaltı yapma şansın olmazsa pazar kahvaltılarının önemi iki kat artar. İşte aynen biz de de öyle. Hafta içi yapamadığımız kahvaltının acısı pazar günü çıkar. Elimden ne gelirse eşim ve kızıma güzel güzel kahvaltılar hazırlarım. Çemen de onlardan biri. Çemeni mis gibi kızarmış ekmeğin üzerine sürüp yemesine doyulmuyor. Benim çemen tarifim biraz farklı. Genelde beğenilir ve tarifi istenir.
Evet lafı fazla uzatmayalım geçelim Selda usulü çemenin tarifine,
- 2 çorba kaşığı TAT biber salçası
- 2 çorba kaşığı TAT domates salçası
- 1 çorba kaşığı ketçap
- 1 çorba kaşığı tahin
- 4 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı acı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı nane
- 2 diş sarımsak
- Dört renk karabiber
- Tuz
Yapılışı :
Tavanın içine zeytinyağını ve salçaları alalım. Biraz kavurduktan sonra ketçapı ilave edelim. Sonra baharatları da ilave edip 1 - 2 dk. daha kavuralım. Rendelediğimiz sarımsakları da ilave edelim. En son tahini ilave edip iyice karıştıralım ve ocağın altını kapatalım. Ekmeğe sürülecek kıvama geldiğinde çemenimiz olmuş demektir.
Buzdolabında cam kavanozda 1 hafta saklayabiliriz.
Afiyet Olsun....
çemen otunun tozu da konuluyor diye biliyordu ama bu haliyle de güzel olmuş canım ellerine sağlık..
YanıtlaSilsevgiler..
Merhaba canım,
Silİşte dedim ya benim tarifim farklı diye...Ama muhteşem bir tadı var denemeni tavsiye ederim. Sevgilerimle,
Merhaba canım ne kadar değişik bir tarif ,tahin ve ketçap demek lazım ben de yapıyorum ama bu tarifi ilk defa gördüm ellerine sağlık mutlaka deniycem.Sevgiler.
YanıtlaSilMerhabalar,
SilEvet dedim ya benim tarifim değişiktir ve beğenilir diye. Aynen dediğinin gibi ketçap ve tahin var sonuç bir harika...Mutlaka deneyin. Sevgilerimle,
Ellerine sağlık ablacım. Bizim de kahvaltı soframızın baştacıdır çemen :))) Ben içine biraz da çörek otu ve kırık ceviz ilave ediyorum. Öyle de çok güzel oluyor :)))
YanıtlaSilSevgiler...
Çok teşekkür ederim canım. Biz de çok seviyoruz. Çörek otu hiç aklıma gelmemişti bir de böyle deneyelim. Mutlaka nefis oluyordur. Sevgilerimle,
Silellerinize sağlık süper bir tarif bu arada sitem yeni banada beklerim
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Ayşe Hanımcım. Sevgilerimle,
SilÇörek otunu öğütmek gerekir mi?
YanıtlaSilMerhabalar,
SilÇörek otunu öğütmeden kullanabilirsiniz. Benim çemen tarifimde çöret otu yok ama siz seviyorsanız ekleyebilirisiniz. Sevgilerimle,
ellerine sağlık canıımm...:)
YanıtlaSilbenim de oğlum çok seviyor çemeni..
çok sık yaparım bende ama bloğumda paylaşmak aklıma gelmedi nedense.:)
aldım o çiçek ekmeği;)
öperim ki..
Merhabalar,
SilÇok teşekkür ederim. Benim kızım da çok seviyor tabi çok acı olmaması şartıyla. Çiçek ekmeği buyrun afiyet şeker olsun...:))
Ben de öptüm...
Sevgilerimle,
Ellerinize sağlık Seldacım. Bende tahinsiz ve sarımsaksız yapıyorum.. Çok haklısın çok lezzetli oluyor ve çok ekmek yeniyor.. Rejimde olduğum için epeydir yapmadım. Yaptığım zaman mutlaka tarifini deneyeceğim.. Afiyetler olsun.. Sevgiler..
YanıtlaSilMerhaba Oya Hanımcım,
SilÇok teşekkür ederim. Bir de benim tarifimle deneyin gerçekten farklı ve çok lezzetli. Arada bir küçük kaçamaklar yapıp insanın kendisini ödüllendirmesi de lazım. Sevgilerimle,
elıne sağlık bende cok severım senınkı bıraz değısık boylede denemelı
YanıtlaSilmerhaba Selma Hanım. umarım denediğinizde beğenirsiniz. sevgilerimle,
Silama bunun tadından yenmez ki, çok lezzetli olur...süper görünüyor, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilçok teşekkür ederim hayat mutfakta güzel...:) sevgilerimle,
SilEline sağlık Selda hanımcım bende çemeni çok severim sevgiler
YanıtlaSilmerhaba Semacım. çok teşekkür ederim bir de banim tarifimle dene çok beğeneceksin. sevgilerimle,
Silsevilmez mi cemen yaaaaa, resimlere bakarken bos bos yutkundum hehe :D
YanıtlaSilmerhaba Semanurcum. çok teşekkür ederim çiçek ekmeği ikram edebilirim...:)
Silsevgilerimle,
Merhaba Selda ziyaretine çok memnun oldum bende seni takipteyimm :)
YanıtlaSilçemene bayılırım,içinde tahinde var o şekilde denememiştim ellerine sağlık :)
Merhaba canım. Bloğuma hoşgeldin sefalar gtirdin. Eğer çemeni seviyorsan bir de banim tarif önerimle dene çok beğeneceksin. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,
Silben bununla iki ekmek deviririm herhalde.nefis görünüyor..ellerine sağlık:))
YanıtlaSilOff benimd ekahvaltıda yemeye doyamadığım bir lezzet:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım:))
canım ellerine sağlık.hakikaten farklı olmuş.bende izlemeye aldım.sevgiler..
YanıtlaSilSelda hanım bizde çok severiz gerçekten sizin tarif değişik tahini hiç duymadım mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık sevgiler...
YanıtlaSilMerhaba Selcen. Çok teşekkür ederim. Gerçekten benim tarifim biraz farklı denemeni tavsiye ederim. Sevgilerimle,
SilSelda'cım..çok değişik bir tarif..muambara tarifine de baktım, az..önce..benim sıklıkla yaptığım kahvaltılıklar..ama Tahin hiç denemedim..her 2 tarifine ben şunu eklemek isterim..nacizane..:-) susam, ve biraz limon..ellerine sağlık diyorum..kolaylıklar dilerim sana..öpüyorum..
YanıtlaSil