Kış sebzelerini ayırt etmeksizin çok seviyoruz. Kerevizi de hem böyle Portakallı Kereviz olarak ya da Kereviz Pane olarak tüketiyoruz. Çoğumuz kerevizi kokusundan dolayı çok fazla sevmiyor. Aslında kereviz uzmanlar tarafından kış aylarında tüketilmesi önerilen sebzelerden. Ben sizler için kerevizin faydalarını araştırdım. Öyle çok faydası var ki saymakla bitmiyor,
- Mükemmel bir A ve C vitamini kaynağıdır. Vücudun vitamin ihtiyacının bir bölümünü karşılamaya yardım eder.
- Yapısında potasyum, sodyum, kalsiyum ve manganez gibi çok çeşitli mineraller içerir.
- Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
- Doğal bir antioksidandır.
- Vücuttaki sıvı dengesini düzenler.
- Bağırsaklarda gaz birikmesini önler, bağırsak hareketlerine fayda sağlar. Bağırsaklarda kramp oluşmasını önler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Şeker hastalığına karşı da fayda sağlar.
- Yaraların ve yanıkların kolay iyileşmesine yardım eder.
- Antibakteriyel özelliği vardır.
- Zengin mineral içeriği sayesinde kronik yorgunluğu giderici özelliği vardır.
- Özellikle yaşlılarda hafıza kaybı ve unutkanlık için fayda sağlar.
- Böbrek rahatsızlıklarına iyi gelir. Vücuttaki toksin maddelerin atılmasına yardım eder. Böbrek taşlarının düşürülmesine de fayda sağlar.
- Vücuttaki şişkinliğin ve ödemin atılmasına yardım eder.
- Anemi yani kansızlık için de büyük fayda sağlar.
Kerevizin, bu kadar faydası varsa sıklıkla tüketelim o zaman öyle değil mi :) Ve sizleri hiç bekletmeden hemen portakallı kereviz yemeğimin tarifine geçiyorum. Umarım dener ve beğenirsiniz.
Malzemeler :
- 1 kg kereviz
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy patates
- 1 portakalın suyu
- 1 limonun suyu
- 1 çorba kaşığı un
- 4 - 5 çorba kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı :
Kerevizi, havucu ve patatesi soyup iri iri dilimleyelim. Soğanı yemeklik doğrayalım. Portakal suyu ve limon suyunu sıkalım. Geniş bir tencerenin içine soğan ve zeytinyağını alıp kavuralım. Hafif pembeleşince içine havuçları ekleyelim. Biraz kavurduktan sonra kereviz ve patatesi ekleyelim. Unu da ilave edip bir iki çevirdikten sonra portakal ve limun suyunu, tuzunu ve gerekli ise bir miktar suyunu ekleyip ocağın kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakalım. Sebzelerimiz yumuşayınca yemeğimiz pişmiş demektir. İster sıcak, isterseniz de soğuk servis edebilirsiniz.
Afiyet Şifa Olsun :))
Merhaba Selda'cım...
YanıtlaSilGüzel ve hafif bir tarif olmuş. Görüntü süper. :)
Bu şekilde hiç yememiştim. Deneyeceğim. Ellerine sağlık.
Sevgiler...