15 Kasım 2012 Perşembe

Karabiber





Latince ismi " Piper nigrum " olan karabiber sofralarımızın ve yemeklerimizin vazgeçilmez baharatlarındandır. Anavatanı Hindistan olmasına karşın, sıcak iklimli diğer bölgelerde de yetişir. Ülkemizde Adana civarında deneme üretimleri yapılmış ama olumlu sonuç alınamamıştır.

Karabiberin ülkemizde yıllık tüketimi 3 bin ton kadardır.

Karabiber, diğer baharatlara nazaran sindirim sistemini en çok çalıştıran baharattır.

Karabiber de bulunan " piperin " adlı maddenin zayıflamaya yardımcı olabileceği düşünülmektedir.

Beyaz biber, pembe biber ve yeşil biber olmak üzere çeşitleri vardır.

Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyaz biber elde edilir.

Beyaz biberin özelliği, kullanıldığında sosların rengini bozmaz; daha belirgin kokusu va tadı vardır.




KARABİBERİN FAYDALARI :

  1. Antioksidan ve antibakteriyel özeeliğe sahiptir.
  2. İştah açar.
  3. Hazmı kolaylaştırır.
  4. İdrar söktürücüdür.
  5. Mide va bağırsak gazlarına engel olur.
  6. Kansızlığa karşı faydalıdır.
  7. Sinirleri kuvvetlendirir.

Kısacası  karabiber, uzun yıllar sofralarımızın baş tacı olmaya devam edecek gibi göünüyor....


Görsel netten alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...