Simit veya gevrek adı değişiyor ama lezzeti hep aynı. Biz İzmir' liler gevrek diyoruz ama İstanbul' da simit deniyor....
Simitin tarihi tahmini 600 yıl öncesine dayanmaktadır. Simit ilk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde Şemsi Paşa tarafından yapılmıştır. Saray mutfağından çıkıp günümüze kadar gelen ve herkes tarafından sevilen ender lezzetlerden biridir. Diyebiliriz ki ülkemizin ilk fast food'u...:) Şahsen ben her gün yesem sıkılmam...
Düşünün ki elinizde bir bardak demli çay, eşlikçisi de simit. Veya güvertedesiniz simidinizi martılarla paylaşıyorsunuz....:)) Bu keyfe sanırım hiçbirinizin itirazı olmaz....:))))
Evet evde simit yaptım. Tarif sevgili REFİKA' ya ait. NTV' de Mucize Lezeetler' de yapmıştı. Ben ancak deneyebildim. Tarifte hiç bir değişiklik yapmadım aynen uyguladım. Her zaman ki gibi sonuç mükemmel...
Eğer siz de sevdiklerinize evde İstanbul simidi hazırlamak isterseniz tarifi şöyle,
Malzemeler :
- 1 kg un
- 3 çay kaşığı kuru maya
- 1 çorba kaşığı tuz
- 600 ml ılık su
Simitleri batırmak için,
- 1 su bardağı üzüm pekmezi
- 1/2 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı un
- Bolca yarı kavrulmuş susam
Yapılışı :
Kuru mayayı 600 ml ılık suyun içinde karıştıralım ve 10 dakika bekletelim. Sonra tezgaha 1 kg. unu döküp ortasını çukur açalım suyu ekleyip yavaş yavaş karıştıralım. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye dek yoğuralım. Eğer hamur çok sert olursa parmaklarınızı ıslatarak yoğurmaya devam edelim. Hamur kıvamına gelince en az 15 dakika üzerini nemli bir bez veya streç film ile kapatarak ılık bir yerde bekletelim. Kabarınca, tekrar yoğuralım ve simitten bezeler yapalım. Ben fazla büyük olsun istemediğim için 12 beze yaptım. Siz gerçek simit boyutları için 9 beze yapın. Hamurları tezgahta önce sosis şekline getirelim sonra da daha da uzatarak fitil diye tabir edilen uzun hamur çubukları şeklinde elinizle yuvarlayalım. Sonra iki fitili yan yana getirip spiral gibi birbirine dolayıp yuvarlayarak birleştirme yerini iyice bastırarak kıvıralım. Derin bir tepsiye üzüm pekmezi, su ve unu koyarak karıştıralım. Ayrı bir tepsiye de bolca susam dökelim. Hazırladığımız simitleri önce pekmezli karışıma sonra susama bulayıp, önceden ısıtılmış 230 C fırına verelim Yaklaşık 15-20 dakika sonra mis gibi susam kokan simitlerimiz servise hazır.
Afiyet Olsun...:)
Not :
Ben dediğim gibi bezeleri küçülterek 12 simit yaptım. Ama normal tarifte 9 adet simit çıkıyor. Ölçüleri yarıya indirerek daha az simitte yapabilirsiniz. Simitlerinizi buzlukta uzun süre saklayabilirsiniz. Emin olun tadından bir şey kaybetmiyor....:)
Hepinize mutlu bir hafta sonu diliyorum.....:))))
HARİKASIN CANIM. Her zamanki gibi nefis.. olmuş..
YanıtlaSilg+1
Çok teşekkür ederim Nursevin ablacım...:) Sevgiler,
SilÇok güzel görünüyor, ne güzel böyle becerikli olman eline sağlık :)
YanıtlaSilGüzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sevgiler,
SilEllerine sağlık canım…
YanıtlaSilSimide bayılırım nefisss olmuş…
Tarif Refikaya aitse zaten sonuç tartışılmaz ama senin ellerinden de pek bir güzel olmuş …
Sevgilerimle öpüyorum seni ve İstanbul'dan kucak dolusu selamlar gönderiyorum...
Emelcim çok teşekkür ederim canım benim. Ben de seni öpüyorum canım benim. Ben de sevgileri katlayarak yolluyorum canım....:)) Öptüm....:)))
SilKokusu Ankara'ya kadar geldi Selda hanım...Ellerinize sağlık... Sevgilerimle...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Ankara' ya kocaman sevgiler....:))
Silcanım simit çekti bu saatte, yapmak lazım, Ankara simiti tarifi yokmuydu acaba, hastasıyımda:))
YanıtlaSilKeşke ikram edebilseydim...:) Ankara' ya geldim ama simitinden yemedim. Eğer bulabilirsem Ankara tarifiyle de yapar yayınlarım Şeker Bulutu...:)) Sevgiler,
Silay bu tarife çooook sevindim:))) bu arada simitle gevrek farklı oluyor, biliyorsun ben İzmirliyim ve İstanbulda yaşıyorum. burda gevrek yoooook:( boyozu da özledim, kumruyu da. ooof of...
YanıtlaSilAh hemşehrim benim. Paket yapıp yollarım çok canım çektiyse...Sen söyle yeter...:)) İzmir' den kocaman sevgiler,
Sildur dur, gönderme ki bahaneyle ben oraya geleyim:))))
SilCanım benim ellerine sağlık. Fotoğraflar yine konuşuyor. Uzanıp aldım birisini....:-))
YanıtlaSilSeni seven *** BUSE ***
Busem bitanem afiyet şeker olsun canımcım...Öptümmmm....:))
SilBende deneyeceğim bir İzmirli olarak bu gevreği :)
YanıtlaSilMutlaka deneyin çok lezzetli oluyor...Sevgiler,
SilCanım.. En sevdiğim şey.. Aldığım kiloları borçlu olduğum sıcacık gevrekler..:)) Çok lezzetli görünüyor..:)) Ellerine sağlık..Sevgiler..
YanıtlaSilOyacım ben de çok seviyorum gevreği hiç sorma...:)) Teşekkür ederim canım. Sevgiler,
SilSeldacığım bunca şey yapmışımdır ama çok sevdiğim halde tek denemediğim simit kalmıştı:) Ha bir de içli köfte var!:)) Sayende onu da yapacağım:)) Muhteşem görünüyor. Saat uygun olsa ve mayalanma süreci olmasa inan yapacaktım o derece yani:))) Ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilNilgüncüm çok teşekkür ederim canım. Ben de senin gibi daha içli köfte denemedim. Bakalım inşallah sıra ona da gelir. Bu tarifi mutlaka dene canım. Çok lezzetli oluyor. Sevgiler,
SilVar mı simit gibisi..ben hiç denemedim..kandil simidi yapmıştım sadece..eline sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler...:) Sevgiler,
Silbalıkesir de de simit diyoruz :))
YanıtlaSilçok nefis görüntü çook
Ablacım çok teşekkür ederim...:) Balıkesir' e kocaman kucak dolusu sevgiler,
SilÇok imrendim en kısa sürede deneyeceğim ellerine sağlık..
YanıtlaSilÇok teşekkürler Nilgün Hanım...Sevgiler,
SilBen daha önce iki kez simit yaptım, ikisinde de tarif normal ekmek hamuru ölçülerindeydi ve yumuşak olduğu için halletmek zordu. Ve ben hep hamurunun daha sert olması gerektiğini düşünüyordum yanılmamışım Seldacım..500 gr/330 ml.. tarifi simit sözkonusuysa doğru çöpe :)))) Ellerine sağlık canım.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Ben Refika' nın tariflerine güvenirim ve bir çok tarifini de denedim. Sonuçlar her zaman mükemmel oldu. Bu tarifte öyle. Bir de bu tarif ile deneyin. İnanın çok lezzetli oluyor. Sevgiler,
Silnım nım nım harika görünüyor...
YanıtlaSilÇok teşekkürler...Sevgiler,
SilBen de bu tarifi denemistim Seldacim ama sanki seninkiler daha guzel gorunuyor. Ellerine saglik canim. Sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim Arzucuğum. Ben de çok beğendim simitlerimi ne yalan söyliyeyim...:)) Sevgiler,
SilEn sevdiğimmmmm:)))Hemen notumu aldım en kısa zamanda yapılacaklar arasına girdi..Ellerine sağlık canım,sevgiler..
YanıtlaSilsimit,çay..birde peynir,bayılırım..nefisss görünüyor.
YanıtlaSilİade-i ziyaret yapayım dedim. Gevreği görünce yorum bırakmadan gidemedim. Manisa yaşıyorum ama hayatımın yarısı izmirde geçti :) Şuan kocaelinde yaşıyorum gevrek diyince çok garipsiyorlar hele ki çiğdeme o başka bir olay boyozun ne olduğunu bile bilmiyorlar ayy çok fazla konuştum kusuruma bakma :)
YanıtlaSil