Uzun zamandır denemek istiyordum karpuz kabuğu reçelini. Bildiğiniz üzere ben reçel meraklısıyım. Bizim evde her sene mevsimin meyvelerinden reçeller yapılır. Kış boyu afiyetle tüketilir. Bu reçeli yapmadan önce şöyle bir internet gezintisi yaptım. Aklıma en çok yatan TUZ EKMEK bloğunun sahibesi Sare hanımın tarifi oldu. Her zamanki gibi tarifte ufak tefek değişiklikler yaptım. Geçtiğimiz hafta sonu kolları sıvadım ve tarifi denedim. Çok değişik ve lezzetli bir reçel. Tıpkı minik şekerlemeler gibi pırıl pırıl bir görüntüsü var. Makbul olanı da böyle imiş zaten. Biz çok sevdik. Eğer sizde değişik tatlara meraklı iseniz mutlaka deneyin derim ben...:))
Evet lafı fazla uzatmadan geçelim karpuz kabuğu reçelimin tarifine,
Malzemeler :
- 1/2 kg karpuz kabuğu
- 5 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı karbonat
- 5 adet karanfil
- 1 adet limonun kabuğunun rendesi
- Yarım limonun suyu
- 3 - 4 adet limon tuzu
Yapılışı :
Karpuz kabuklarını bıçak veya soyucu yardımıyla soyalım. İstediğiniz şekilde doğrayalım. Küp küp veya ince ince şerit halinde doğrayalım. Kırmızı kısımlarını iyice almaya çalışalım. Kırmızı yerleri kalırsa reçel yumuşak oluyor. Doğradığımız karpuz kabuklarını bir tencerenin içine alalım. Üzerini geçecek kadar su dolduralım. Ve karbonatı ekleyelim, iyice karıştıralım. 1 gece buzdolabında bekletelim. Ertesi gün. suyunu süzelim. Güzelce bol suda yıkayalım. Üzerini geçecek kadar su doldurup 2 dk. kaynatalım. 2 dk. geçmemeye özen gösterelim. Yine suyu süzüp üzerini geçecek kadar su doldurup 2 dk. kaynatıp süzelim. Geniş bir tencerenin içine karpuz kabuklarını, 5 su bardağı suyu, toz şekeri, limon kabuğu rendesi ve karanfilleri alalım. İlk önce orta hararetli ocakta pişmeye bırakalım. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısalım. Karpuz kabukları şeffaflaşıncaya kadar pişirelim. Bu arada reçelin suyu da koyulaşmış olacak. En son limon suyu ve limon tuzunu ekleyip 5 dk. daha kaynatıp ocağın altını kapatalım. Soğuduktan sonra kavanoza boşaltıp buzdolabında muhafaza edelim.
Afiyetler Olsun...:))
Canım benim ellerine sağlık. Ne güzel bir reçel olmuş. Ben hiç tatmadım şimdiye kadar. Çok merak ettim. En kısa zamanda ben de denerim. Çokkkkk öptüm seni tatlım. Seni seven *** BUSE ***
YanıtlaSilBusem çok teşekkür ederim canım. Mutlaka denemelisin. Değişik bir reçel oluyor. Öptüm canım. Ben de seni çok seviyorum...:))
SilHAZIR OLANINI YEMİŞTİM, BİR TÜRLÜ YAPMAYA FIRSATIM OLMADI..ÇOK İSTİYORUM BENDE YAPMAK...ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR CANM, ELİNE SAĞLIK
YanıtlaSilDilekcim teşekkür ederim canım. Mutlaka dene. İnsanın kendi yaptığının tadı başka oluyor. Sevgilerimle,
Silellerine sağlık, görüntü şahane olmuş kıtır kıtır :)))
YanıtlaSilafiyetle yiyin inşallah,
sevgiler...
Teşekkür ederim tatlım. Aynen görümdüğü gibi zaten kıtır kıtır...:))
SilSevgiler,
Ben de deneyeceğim teşekkürler.yslnız reçel buzdolabında şekerlememiz mi?ben reçelleri hiç buzdolabına koymam.merak ettim şimdi?
YanıtlaSilMutlaka deneyin değişik bir lezzet. Ben reçellerimi buzdolabında saklıyorum. Yaptığım hiç bir reçel şekerlenmedi şimdiye kadar. Tabii ki tercih sizin. Sevgiler,
SilTeşekkürler ben de bu seferler koyup deneyeyim bakalım :)
SilElinize sağlık.. Daha önce ne duydum ne de yedim. Ama çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Hanifeciğim. Ben de ilk defa yaptım. Değişik bir lezzet oldu. Denemeni öneririm. Sevgiler,
Silİlk defa duyuyorum ama o kadar harika görünüyor ki benimde hemen kalkıp yapasım geldi Ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Kıtır kıtır bir şey oldu. Şekerleme gibi. Değişik tatlara açıksanız mutlaka deneyin derim ben. Sevgilerimle,
SilReçelle arası pek olmayan biri olarak görüntünün güzelliğinden merak ettim. Eline sağlık, afiyet olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Farklı bir reçel. Tavsiye ederim. Sevgilerimle,
SilEllerine sağlık:) Çok orjinal bir tarif olmuş.Bayıldım.
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım. Sevgilerimle,
SilSeldacım ellerine sağlık tatlım nefis olmuşlar..Yapmayı çok istiyordum bu reçeli ama kireçe falan yatırılıyor diye yapmamıştım hiç..Karbonatlı olması benim için süper oldu.. En kısa zamanda yapacağım..Umarım seninkiler gibi güzel olurlar:)Afiyetle tüketin..Sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Zeynepcim. Aynen dediğin gibi kirece yatırma olayı bana da zor geliyordu. Ama bu yöntemi kullanarak aynı sonuca vardım. Mutlaka dene canım. Sana şimdiden kolaylıklar diliyorum. Sevgilerimle,
SilNe guzel bir goruntusu var canim yaaa bayildim afiyetle tuketin insallah ellerine saglik olsun sevgilerimle ;)
YanıtlaSilArzucuğum teşekkür ederi canım. Beğendiğine çok sevindim. Sevgilerimle,
Silellerinize sağlık, bir reçel meraklısı olarak çok başarılı buldum... sevgiler.
YanıtlaSilTeşekkürlerrrr...:) Eğer reçel meraklısı iseniz deneyin derim ben. Sevgiler,
Silellerine sağlık canım çok hoş görünüyor,karbonat koymanın sebebini merak ettim
YanıtlaSilTeşekkür ederim canım ablacım. Karbonatı kıtır kıtır olması için kullandım. Daha önceden kirece yatırıyorduk hatırlasan, şimdi de onun yerine karbonat bu işi yapıyor. Eğer değişik tatlara açıksan bir dene derim ablacım. Sevgilerimle,
SilÇok teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgiler...
YanıtlaSilSelda hanım, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBir billur tanesi gibi görünmesi ideali oluyor siz bunu fazlasıyla yakalamışsınız. Afiyetler olsun.
"tuzekmek" tarifinin sizden beğeni alması ayrıca beni çok mutlu etti, sağolunuz.
Sevgilerimle...
Merhabalar Sare Hanımcım. Elimden geldiğince yapmaya çalıştım. Beğendiğinize de çok memnun oldum. Sizin tariflerinizi beğenmemek mümkün mü. Ben teşekkür ediyorum böyle bir tarifi bizlerle paylaştığınız için. Sevgilerimle,
Silhakikaten değişik bir reçel tadı nasıldır diye hakikaten merak ettim :)
YanıtlaSilellerine sağlık canım,
afiyetle..
Teşekkür ederim Denizcim. Tadı farklı kıtır kıtır. Aynı şekerleme gibi. Tavsiye ederim. Sevgilerimle,
SilCanım ellerine sağlık görüntü ben enfes bir reçel oldum diyor …
YanıtlaSilTuz ekmek'in tarifi ve seninde yorumunla ortaya müthiş bir tat çıkmıştır eminim…
Artık seneye deneriz kısmetse bu yıl yeterince reçel stoğu yaptım ama aklımda seneye ilk iş bu reçeli denemek olacak…
Sevgilerimle canım afiyetle tüketmek nasip etsin ALLAH...
Annemlerin neredeyse her yaz istisnasiz yaptigi recel.. Cook severim.. Eline saglik olsun canim...
YanıtlaSilhiç duymamıştım,görüntü muhteşem :)
YanıtlaSilellerinize sağlık