9 Eylül 2020 Çarşamba

Aşure

Merhabalar herkese,

Aşure bolluğun, bereketin ve paylaşmanın en güzel hali. Rivayete göre aşure pişen evlerde o sene bolluk bereket eksik olmazmış. Sonundan yakaladım ben de bu sene. Dün çok şükür aşuremi yaptım. Allah kabul etsin inşallah. Biraz yapması zahmetli olsa da lezzetli ve geleneksel bir tatlı. İnşallah bizden sonraki nesillerde bu güzel adetlerimizi sürdürüp yaşatabilir. Ben annemden öğrendiğim gibi beyaz ve bol malzemeli aşureyi severim. Tarifim de bu şekilde. Umarım sizler de dener ve beğenirsiniz. 

Şimdi sizleri hiç bekletmeden hemen aşure tarifime geçiyorum,





Malzemeler :

  • 1 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1/2 kahve fincanı pirinç
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 5 - 6 adet karanfil
  • Kuru kayısı
  • Kuru üzüm
  • Kuşüzümü
Üzeri için,
  • Kavrulmuş susam
  • Tarçın
  • Kırık fındık
  • File badem

Yapılışı :

Aşurelik buğdaylarımızı en az 5 - 6 kez sarı suyu çıkana kadar yıkayalım. Geniş bir tencerenin içine alalım. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip ocağın üstüne alalım. Bir taşım kaynatıp kapatalım. Ertesi gün ilk iş tencerenin içindeki suyu boşaltıp tekrar su ekleyip ocağın üstüne alalım. Buğdaylar iyice şişip pişinceye kadar kaynatalım. Diğer tarafta kuru üzüm ve kuşüzümünü ayrı ayrı kaplarda üzerlerine kaynamış su döküp bekletelim. Kuru kayısıları fazla küçük olmayacak şekilde doğrayalım. Pişen buğdaylara nohut ve fasulyeleri ekleyelim. Pirinci yıkayıp onuda ilave edelim. Suyunda eksilme oldu ise kaynar su ekleyelim. Biraz sonra kuruyemişlerimizi, kabuk tarçın ve karanfilleri ekleyelim. İyice özdeşleşen aşuremize toz şekerini ekleyelim. En son sütü de ekleyip bir iki taşım kaynatıp ocağın altını kapatalım. Aşuremizi biraz dinlendirdikten sonra üzerlerini istediğimiz gibi süsleyip servis edelim. 

Afiyet Bal Şeker Olsun :)










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...