Eskiden büyüklerimizin yaptığı ev yapımı erişteyi hadi bir cesaret yapmaya kalktım. Tadına ve lezzetine alışık olduğumuz şekilde aynı kıvamda tutturabilecekmiyim diye de düşünmedim değil hani. Ama kızımında çok sevdiğini düşünerek başladım hazırlıklara. İşte ilk deneyimim olan ev yapımı erişte tarifim,
Malzemeler :
- 3 yumurta
- 3 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- Aldığı kadar un
- Tuz
Yapılışı :
Tüm malzemeleri karıştırarak sert bir hamur elde edelim. Geniş cam bir kasenin içine bir miktar un serpelim ve hamuru buraya alalım. Hamurun üstüne nemli bir bez örtüp 30 dk. bekletelim. Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayıralım. Bezeleri yufka şeklinde oklava yardımıyla çok fazla ince olmayacak şekilde açalım. Açtığımız yufkaları serin bir yerde hafif kurumasını için bekletelim. Yufkaları şeritler halinde keselim. Şerit haline gelen yufkamızı ince ince keselim. Kesilen hanurları temiz bir bezin üstüne yayalım. Arada bir karıştırıp her yerinin eşit olarak kurumasını sağlayalım. Kuruyan eriştelerimizi serin bir yerde kavanozlarda muhafaza edelim.
Afiyet Olsun...
selam hemen uğradım ve gözüme kestirdiğim tarife yorum yapayım dedim. bu sene bende yapmayı istediğim tarif erişte. ellerinize sağlık. bu arada bu izmirli blogerler ne çok marifetli oluyor. malum ben daha yeniyim. sizin kadar olmama var.
YanıtlaSilsevgiler...
Bloğuma hoş geldiniz sefalar getirdiniz Gülay Hanım. Çok naziksiniz güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Ben de hiç bir zaman oldum tamam demem sürekli kendimi geliştiririm. Hep daha iyi olabilmek adına. Benimde önümde upuzun bir yol var.....Sevgiyle kalın....:)
SilMErhaba :) Ben de geldim ekledim, boş vaktimde diğer tariflere de bakmak istiyorum :)
YanıtlaSilMerhaba Ebrucum,
SilHoş geldin sefalar getirdin. Paylaşımlarımızda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimle,
Hay aklınla bin yaşa Selda'cım. Erişteyi çok severim ama dışardan bir türlü alamıyorum. Hazırını sevmem el yapımı da kimin elinden nasıl geçti bilinmez... Velhasıl bunu ben de deneyeceğim:) Sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım benim. Mutlaka dene canım biz severek tüketiyoruz. Şimdiden kolay gelsinnnn....:))
SilSevgilerimle,
Erişteyi her yıl kendimiz yaparız..(Isparta) ben de size bizim usul ölçüyü vereyim..1 kg una 3 yumurta..tuz ve su ..bu kadar ..kesildikten sonra 10 gün kurutulur..buna ev makarnası deriz..fırınlarda kavrulan da erişte olur..elinize sağlık..
YanıtlaSilMerhaba canım,
SilÇok teşekkür ederim. Mutlaka herkesin kendine göre bir tarifi var. Eminim sizin tarifinizle de çok güzel ve lezzetli oluyordur. Ben süt kullanmayı özellikle tercih ediyorum kızım erişteyi çok seviyor ona daha faydalı olması açısından. Evet dediğiniz gibi fırında veya sac üzerinde veya da benim gibi doğal olarak kurutan da var...:)
Sevgilerimle,
Ellerinize sağlık Selda Hanım bayıldım bu tarife en kısa zamanda denerim inşallah. Biz de piştikten sonra cevizle ikram ederiz o da güzel olur.
YanıtlaSilAllaha emanet olun.
Zekiye Altın
Merhabalar Zekiye Hanım,
SilÇok teşekkür ederim. Evet benim annem de ben de cevizli erişteyi çok severim...:))
Sevgilerimle,
bu işleri annem hallediyor evde dahah blogunuzu inceliyorum çok beğendım sevgiler
YanıtlaSilHoş geldin canım benim sefalar getirdin. Tairflerimi annene anlat o zaman tatlım....:))
SilSevgilerimle,
daha nasıl becereksin maşallah miss gibi ev yapımı olmuş afiyet şifa olsun
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ablacım. Sizlerin takdirini almak beni çok mutlu ediyor....:)
SilKocaman sevgilerimi yolluyorum....:))
merhaba ellerinize sağlık bende kendim yapıyorum hem küçük çorbalık olanından hemde erişte olarak eğer köye gittiysem köyde yapıp getiriyorum varmı el emeği gibisi sevgiler
YanıtlaSilÇok teşekkürler Asiye Hanımcım. Aynen ev yapımı gibisi olmuyor....:))
SilSevgilerimle,
ellerine sağlık canım
YanıtlaSilafiyetle
Çok teşekkür ederim Bahar Hanım...:)
SilSevgilerimle,
Canım ben hiç yapmadım erişte. Bizde kışlık hazırlanırken yapılmaz. Yaz veya kış buna benzer bir tarifle taze taze yapılır. Ama tarifin hem pratik hem de içerik bakımından lezzetli. Ellerin dert görmesin. Sevgiler. ;-)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Yağmurcum. Alışkanlık işte biz de kış hazırlarının yapıldığı zaman yapılıyor. Tarifimi beğenmene çok sevindim canım...:)
SilSevgilerimle,
Tamam acıktırdın beni gene gece gece :) sağol selda (: Afiyet olsun maheretli kadın,ama kozmetik yazılarınıda unutma sen olurmu not al :)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım benim...Kozmetik konusunda sizler kadar başarılı değilim ama bakalım artık....:))
SilSevgilerimle,
Aaa olurmu hiç cık cık cık !! :P Yemek fotosu çeker gibi ürün fotosu çek koy birde yazı yaz oldu bitti canım :) Yada toptan sevdiğin ürünlerin yazısını yaz kısa kısa :)
Silharikaa...annem yaparken doğramaya yardım ederim ama daha tek başıma cesaret edemedim:) nefis görünüyor.ellerine sağlık..afiyet olsun:)
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. İşte dedim ya bir cesaret mutfakta buldum kendimi. Darısı senin başına...:))
SilSevgilerimle,
Hayırlı akşamlar arkadaşım ellerine sağlık ..Erişteyi görünce birden canım sütlaç çekti...Anneciğmin bizlere her zaman erişteyle yaptğı sütlacı asla unutamam bende bazen yapıyorum çok nefis oluyor denemenizi tavsiye ederim sevgiler:) yemek bloğum www.yaseminlerim-yasemin.blogspot.com
YanıtlaSilİyi akşamlar canım. Çok teşekkür ederim. Daha önce erişteyle yapılan sütlaç hiç duymadım yöresel bir lezzet olsa gerek. Denemem lazım çok merak ettim...:))
SilSevgilerimle,
Harika bir tarif kışa hazırlık yapmak lazım ...
YanıtlaSilEllerine sağlık canım...
Afiyetle yiyin inşallah...
Sevgilerimle...
Çok teşekkürler Emelcim....:)
SilSevgilerimle,
Sağlık adına ben makarnalarımı hep evde tambuğdaylı ve kepekli yapıyorum,Selda'cım.Eline ,emeğine sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım Ihlamurcum...:)
SilKepekliyi ben de denemek istiyorum fırsat bulursam.
Sevgilerimle,
Ellerine sağlık canım afiyetle tüketin,sevgiler...
YanıtlaSilAhh bu sene ben yapamadım:((
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
Miss gibi ev yapımı :)
Merhabalar. Ellerinize saglik blog'unuz harika gercekten ki simdilik sadece söyle bir göz ucuyla baktim zamanda bütün dip bucak demeyip gezecegim emin olun :)
YanıtlaSilEriste hamurunuzun malzemeleri bana ilginc geldi.bizde kis icin hazirliklarda eriste keseriz 10 Kilo Kadar ama hamurumuzda sadece un su tuz ve yumurta olur yag ve sütle yapinca küflenme olmuyor mu eristelerde ?
cahilligime verin lütfen bilmedigim icin soruyorum. Bu arada benimde cok yeni olan bir blogum varwww.cayysekeri.blogspot.de
misafirim olursaniz cok cok sevinirim pastalar ,böreklerle agirlarim sizi:)
elestirilerinizin önerilerinizin bana tecrübe kazandicagini düsünüyorum
sevgiler
sevgiler...